77 milliárd dollárra rúghatnak a természeti katasztrófa okozta gazdasági veszteségek
2023.04.24

2023 első negyedévében világszerte átlagon felüli természeti katasztrófakárok keletkeztek, elsősorban a törökországi és szíriai erős földrengések, valamint az Egyesült Államokban pusztító súlyos konvektív viharok miatt.

A Gallagher Re becslése szerint a természeti katasztrófák összes gazdasági kára világszerte 77 milliárd dollárra emelkedett, amely a legmagasabb Q1-es érték 2011 óta. Az állami és magánbiztosítók ebből a teljes összegből legalább 22 milliárd dollárt fedeztek, ami 72%-os védelmi résre, vagyis a gazdasági veszteség biztosítással nem fedezett részre utal.

A februári törökországi és szíriai földrengéssorozat becslések szerint 45 milliárd dollár értékű fizikai kárt okozott, a teljes biztosított veszteség pedig várhatóan megközelíti az 5 milliárd dollárt. Ez a törökországi piacon a legnagyobb biztosításpiaci veszteség, amelyet eddig feljegyeztek.

"A törökországi földrengéssorozat súlyos emlékeztető volt arra, hogy a szeizmikus események milyen jelentős veszélyt jelentenek az életre és a vagyonra" - mondta Steve Bowen, a Gallagher Re tudományos vezetője. "Ahogy a magán- és az állami szektor együtt dolgozik azon, hogy egy rugalmasabb és alkalmazkodóbb társadalmat alakítson ki a jelenlegi és jövőbeli klímaváltozási kockázatokkal szemben, elengedhetetlen, hogy a tervezési viták során minden természeti veszélytípust, és ne csak az időjárási vagy éghajlati veszélyeket vegyék figyelembe.”

A 2023 első negyedévében megfigyelt nagy összegű veszteségeket, beleértve a viharok és árvizek okozta eseményeket is, a biztosítási fedezet jelentős hiányosságai jellemezték mind a fejlett, mind a feltörekvő gazdasági területeken. Ez rávilágít arra a lehetőségre, hogy olyan eszközöket és termékeket fejlesszenek a biztosítók, amelyek nemcsak azonosítják vagy számszerűsítik a kockázatot, hanem érdemi lépéseket tesznek a közösségek méltányos védelmének biztosítása érdekében világszerte” – olvasható a jelentésben.