A Moody's szerint ez a legnagyobb globális növekedési kockázat
2017.05.05
A munkatermelékenység javulási ütemének folyamatos lassulása a világgazdaság növekedési kilátását terhelõ egyik legnagyobb kockázat - áll a Moody's Investors Service Londonban ismertetett globális elõrejelzésében.

A nemzetközi hitelminõsítõ a 16 oldalas, 123 gazdaságra kiterjedõ tanulmányban hangsúlyozza, hogy a termelékenység növekedése az általános gazdasági teljesítmény, a vállalati jövedelmezõség és az államháztartási adóalapok elsõdleges meghatározó tényezõi közé tartozik.

A Moody's közölte: alapeseti elõrejelzése szerint a világgazdaság növekedési üteme az idén - nem GDP-súlyozással számolva - 3,1 százalékra, 2018-ban 3,5 százalékra gyorsul a tavaly mért 2,7 százalékról. A cég várakozása szerint a fejlett ipari gazdaságok zömében stabil ütemû marad a növekedés, és több feltörekvõ piaci gazdaság is lendületre kap az utóbbi néhány év lassulása után.

A hitelminõsítõ szerint azonban a jelenlegi ciklikus fellendülése ellenére a világgazdasági növekedés a 2017-2018-as idõszakban jelentõsen elmarad a globális pénzügyi válság elõtt mért ütemektõl, elsõsorban a munkatermelékenység növekedésének lassulása miatt.

A Moody's számítási modellje arra vall, hogy a világgazdasági növekedés éves átlagos üteme a válság óta eltelt idõszakban hozzávetõleg 1,3 százalékponttal maradt el a recessziós évek elõtti globális ütemektõl, és ennek az elmaradásnak a kétharmadát okozhatta a munkatermelékenység növekedési sebességének visszaesése.

A globális termelékenységnövekedés éves átlagos üteme a pénzügyi válság elõtti idõkben mért 2,6 százalékról a válság óta eltelt idõben 1,7 százalékra lassult - áll a Moody's csütörtöki tanulmányában.

Az elemzés szerint a termelékenységnövekedés üteme hosszú évek óta hanyatlik, de különösen kirívó a lassulás a globális pénzügyi válság óta, és a jelenséget több tényezõ magyarázza. A legfõbb okok között van a gyenge beruházási aktivitás a válság utáni idõszak korlátozott hitelkínálati környezetében, valamint az üzleti szektorban mérhetõ erõteljes borúlátás és a megnövekedett gazdasági-szakpolitikai bizonytalanság.

Mindez távol tartotta a beruházási tõkét a magasabb kockázatú, egyben magasabb hozamú beruházási programoktól, amelyek pedig a termelékenységnövekedés legfõbb hajtóerõi - áll a Moody's elemzésében.

Más nagy londoni házak a jelentõs globális növekedési kockázatok közé sorolják az amerikai gazdaságpolitika bizonytalanná válását is.

Az Oxfordi Egyetem Londonban mûködõ gazdasági elemzõrészlege, az Oxford Economics által elvégzett legutóbbi globális kockázati felmérés szerint a vizsgálatba bevont befektetési társaságok 45 százaléka - a válaszadók legnagyobb egyedi csoportja - nevezte a következõ két év legnagyobb kockázati tényezõjének azt a lehetõséget, hogy Donald Trump amerikai elnök intézkedései kereskedelmi háborúhoz vezetnek.

Az Oxford Economics egy negyedévvel korábbi hasonló felmérésben a résztvevõknek még csak a 27 százaléka tartotta ugyanezt a fõ világgazdasági kockázatnak.

A cég újabb vizsgálata szerint az amerikai gazdaságpolitika okozta kereskedelmi háború lehetõségét a válaszadók 76 százaléka sorolta a három legnagyobb globális kockázati tényezõ közé az eggyel korábbi felmérésben kimutatott 54 százalék után.