Nem mûködhet tovább a Strategon
2017.05.12
Az MNB ma közzétett határozatában részlegesen felfüggesztette a STRATEGON Értékpapír Zrt. tevékenységét. A felfüggesztés a szolgáltató ügyfél-kötelezettségeinek igazolt teljesítéséig, vagy azok – az MNB elõzetes engedélyével történõ − más befektetési vállalkozás általi átvállalásának igazolásáig tart. Ezzel egyidejûleg a jegybank a szolgáltató tevékenységi engedélyét a feltárt mûködési jogsértések miatt a fenti feltételek bármelyikének igazolását követõ nappal való hatályosulással vissza is vonta. A szolgáltató a tõkepiaci területen csekély súllyal és kisebb ügyfélkörrel rendelkezik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában részben felfüggesztette a Strategon Értékpapír Zrt. (Strategon) befektetési- és árutõzsdei szolgáltatásra, valamint a kapcsolódó kiegészítõ tevékenységekre vonatkozó tevékenységének folytatását. A Strategon a felfüggesztés ideje alatt újabb ügyféllel szerzõdést nem köthet és a meglévõ ügyfeleivel szemben új kötelezettséget sem vállalhat, ugyanakkor a még fennálló ügyfél-szerzõdéseket teljesítenie kell. 

A felfüggesztés hatálya addig tart, míg a Strategon az ügyfeleivel történõ teljes körû elszámolás megtörténtét, vagy e kötelezettség más befektetési vállalkozás általi – az MNB elõzetes engedélyével történõ – átvállalását a jegybank felé megfelelõen nem igazolja. Az MNB továbbá a Strategon befektetési- és árutõzsdei szolgáltatásra, valamint a kapcsolódó kiegészítõ tevékenységekre vonatkozó tevékenységi engedélyének visszavonásáról is döntött, amely az azt követõ napon hatályosul, amikor a Strategon az MNB felé a fennálló igazolási kötelezettségének eleget tett. 

Az intézkedésekre azt követõen került sor, hogy az MNB 2016. december 22. napján kiadmányozott határozatában felszólította a Strategont, hogy az ott rögzített határidõn belül, azt követõen pedig mûködése során mindenkor feleljen meg a jogszabályi elõírásoknak és szavatoló tõkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre. Az MNB a Strategon felett gyakorolt folyamatos felügyelet során ugyanakkor megállapította, hogy a társaság az elõírt határidõben nem tett eleget a szavatoló tõke-feltöltési kötelezettségének. 

Az MNB a fentieken túlmenõen folyamatos felügyelet keretében megállapította továbbá, hogy a Strategon több mint hat hónapja nem folytatja a részére engedélyezett árutõzsdei tevékenységet sem.

A Strategon Értékpapír Zrt. a tõkepiac egészéhez mérten csekély súllyal – a szektor értékpapírállományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel –, s mintegy 600 szerzõdött ügyféllel rendelkezik.