A globális növekedési lehetőségek felülmúlják a fennálló kockázatokat
2023.05.04

A globális politikai és gazdasági környezet 2023-ban valószínűleg továbbra is törékeny marad, például a tartós politikai instabilitás nyomán, amit az infláció hatása is súlyosbít, veszélyeztetve a gazdasági és befektetési környezetet, és egyes esetekben a feltörekvő piacok társadalmi szerkezetét. Ugyanakkor a világgazdasági növekedésnek olyan jelentős mozgatórugói is látszanak, amelyek felülmúlják az uralkodó kockázatokat – derül ki a a világ vezető biztosítási bróker és kockázati tanácsadójának jelentéséből.

A Marsh 2023-as politikai kockázati jelentése a globális politikai és gazdasági környezet főbb változásait és trendjeit vázolja fel, amelyek a következő évben hatással lesznek a multinacionális vállalatokra és a befektetőkre.

A jelentés négy olyan területet azonosít, ahol a növekvő kockázat a globális kereskedelmi, biztonsági és befektetési környezetet fenyegeti: a tartós politikai instabilitás, a gazdasági megszorítások, a stratégiai erőforrásokért folytatott verseny és az ellátási lánc diverzifikációja.

A jelenlegi fokozott kockázati környezet ellenére vannak arra utaló jelek, hogy a kockázatok vélt szintje meghaladja a tényleges kockázati szintet, és hogy legalább négy jelentős globális gazdasági növekedési hajtóerő táplálhatja a gazdasági fellendülést és javíthatja a biztonságot.

A jelentés szerint az infrastrukturális beruházások elmaradása a jövőbeni beruházások növekedését jelzi világszerte, míg a 2030-ra kitűzött nettó nulla energiára való átállási célok elérésének nyomása szintén számos innovatív beruházási tevékenységet fog eredményezni. Az ellátási láncok diverzifikálásának szükségessége a nagyobb élelmiszer- és energiabiztonság elérése érdekében továbbra is vonzza majd a befektetési lehetőségeket, ahogyan a kormányzati védelmi kiadások is jelentősen növekednek világszerte a szövetségesek támogatása, a fenyegetések elhárítása és az ágazat modernizációjának felgyorsítása érdekében.

"Bár nyugtalanító lehet, a vállalkozások és a befektetők számára a mai megnövekedett geopolitikai és gazdasági kockázati környezetben is számos növekedési lehetőség kínálkozik" - mondta Nick Robson, a Marsh Specialty hitelezési specialitásokért felelős globális vezetője. "Ha a kockázatokat hatékonyan azonosítják, kezelik és mérséklik, a rövid, közép- és hosszú távú növekedési kilátások gyakran felülmúlják a rövid távú volatilitás által jelentett kockázatokat."