Vidéken is rákapcsolt az újlakás-piac
2017.05.24
Új idõszak indul a második félévben az új lakások piacán. Megkezdõdik ugyanis az elmúlt 1-2 évben - a fejlesztések elsõ hullámában - elindított beruházások során megépült lakások átadása - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzésébõl.

Ráadásul a következõ idõszakban egyre nagyobb számban jelennek meg majd az új lakások, mivel a lakásépítési kedv jelentõsen emelkedett: az elsõ negyedévben országszerte 2879 új lakóépület építésére adtak ki engedélyt, ami 48 százalékos növekedést jelentett éves szinten. Bár a fõváros ad otthont a társasház-fejlesztések többségének, vidéken is jelentõsen emelkedett a lakásépítési kedv: 2057 lakás építésére adtak engedélyt, ami 59 százalékos bõvülésnek felel meg. Ezzel összhangban vannak az ingatlan.com legfrissebb adatai, amelyek szerint az az országos újlakás-kínálatban szerény mértékben 47 százalékra nõtt az eladó vidéki lakások aránya, de Budapest még mindig többségben van a maga 53 százalékos arányával.

Több vidéki újlakás a porondon

Fontos azonban, hogy a vidéki lakásépítések egy része nem társasház-fejlesztés, hanem családiház-építést takar. Ezt mutatja, hogy a magánszemélyek által épített lakások aránya a korábbi 49-rõl 58 százalékra nõtt. Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta, hogy a vidéki lakásépítési kedv megugrása kiegyensúlyozottabb piacot vetít elõre.

Az ingatlan.com elemzése szerint továbbra is jelentõsek a különbségek az új lakások árában. Május közepén az ingatlan.com újlakás-keresõje, a lakopark.ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új lakások és lakóházak átlagos négyzetméterára 657 ezer forint volt. Több vidéki nagyvárosban is nõnek az árak, igaz eltérõ mértékben. Kecskeméten például 400 ezerért, Gyõrben 360 ezerért, Miskolcon 327 ezerért, Debrecenben 302 ezerért, Szolnokon pedig 298 ezerért kínálták az új lakások négyzetméterét - mondta Balogh László. Hozzátette, a fõvárosban 14-15 százalékkal nõttek az árak tavaly májushoz képest, Miskolcon több mint 20 százalékkal nõtt az új lakások átlagos négyzetméterára, Debrecenben azonban mindössze 3 százalékos volt a drágulás.

Mire lehet számítani a jövõben?

Bár a lakásépítési engedélyek száma növekszik, Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy nem lesz minden engedélybõl ténylegesen lakás, tehát az engedélyeknél valamivel kevesebb lakás jelenik majd meg a piacon.

A szakember szerint azonban fontos az is, hogy az újlakás-átadások száma a következõ 1-2 évben várhatóan növekedni fog, de elõfordulhatnak csúszások: az építõiparban kialakult munkaerõhiány miatt ugyanis a kivitelezésben lehetnek fennakadások.