Hiányosságokat talált az MNB az OTP Alapkezelõnél
2017.05.24
Az MNB 35 millió forint bírságot szabott ki az OTP Alapkezelõre a társaságnál feltárt kockázat-, likviditás- és befektetéskezelési jogsértések miatt. A bírságösszeget az egyes szabálysértések súlya és az alapkezelõ piaci részaránya alapozta meg. A feltárt hiányosságoknak nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira és a befektetõkre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálati programjába illeszkedõ átfogó vizsgálatot végzett az OTP Alapkezelõ Zrt.-nél (OTP Alapkezelõ), 2013. december 31-tõl az ellenõrzés lezárásáig, áttekintve annak tevékenységét.

Az MNB vizsgálata során hiányosságokat tárt fel az OTP Alapkezelõnél − többek között − a befektetési döntések meghozatalának és végrehajtásának ellenõrizhetõségével, a limitsértések megakadályozására nem alkalmas kockázatkezelési és mérési folyamataival, technikáival és intézkedéseivel, a befektetési alapok likviditáskezelésével, illetve további befektetés-kezelési és portfólió-kezelési gyakorlatával kapcsolatban. A vizsgálat feltárta továbbá, hogy az OTP Alapkezelõ a befektetési alapkezelési tevékenységét nem mindenkor az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatának megfelelõen végezte, illetve nem alkalmazott megfelelõ, az összeférhetetlenségi helyzetek kialakulását megakadályozó intézkedéseket.

A jogsértések miatt az MNB ma közzétett határozatában összesen 35 millió forint bírságot szabott ki az OTP Alapkezelõre, kötelezte a hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogszabályszerû mûködést támogató intézkedések megtételére. Az OTP Alapkezelõnek a határozat kézhezvételétõl számított 60 napon belül kell teljesítenie a jegybank által elõírt kötelezettségeket. Az OTP Alapkezelõnek írásban kell tájékoztatni az MNB-t a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseirõl.

A bírságösszeg meghatározásakor súlyosító körülménynek számítottak a feltárt rendszerszintû hiányosságok, azok kockázatossága, illetve az OTP Alapkezelõ jelentõs piaci részesedése. Enyhítõ körülményként vette figyelembe a jegybank az alapkezelõ együttmûködõ magatartását, és azt, hogy már a vizsgálat során számos azonnali intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, illetve azt, hogy átfogó intézkedési terv keretében bemutatta az MNB számára a jogszabálysértõ hiányosságok megszüntetése érdekében megtenni szándékozott további intézkedéseket. A feltárt jogsértéseknek emellett nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira és a befektetõkre.