Így költ X, Y és Z
2017.05.25
A különbözõ generációk érthetõ módon teljesen más elvárásokkal állnak az élethez, a munkához vagy épp a pénzhez, így ahhoz is, hogy mire és mennyit érdemes költeni. Az X, az Y és a Z generációk pénzhez való viszonyát a Vienna Life Biztosító legújabb blogbejegyzése mutatja be. Ebbõl kiderül többek között, hogy mik a legnagyobb hibák, amit az Y-ok a pénzükkel elkövetnek, de az is, hogyan érhetnek el 15%-os fizetésemelést.

Az Y-ok csupán 2-3%-ának van legalább 1 milliója

A hazai Y generáció, azaz a 23-36 éves korosztály átlag havi költése fejenként mintegy 95 ezer forint, azonban a legalacsonyabb jövedelmû és a jómódú Y-ok havi kiadásai között ötszörös-hatszoros különbségek vannak. Ráadásul az Y generációnak csupán nagyjából 2-3 százaléka rendelkezik 1 millió forintos, vagy annál nagyobb összegû félretett pénzzel. 

Ez utóbbival kapcsolatban egy érdekes ellentmondásra hívja fel a figyelmet a MarketWatch gazdasági hírportál: egy kutatás szerint az Y-ok 88 százaléka szeretne többet megtakarítani, de csak 36 százalékuk tervezi, hogy kevesebbet fog költeni - olvasható a Vienna Life blogján

A legnagyobb hibák, amit egy Y a pénzével elkövet

Ebbõl is látszik, hogy az Y-ok komoly hibákat követnek el a pénzük ellen. A Vienna Life blogja az amerikai Forbes.com listájában szereplõ hasznos tanácsokat idézi, amelyeket az X-eknek és a Z-knek is érdemes megfogadniuk.

A diákhitelt törlesztik, a nyugdíjra pedig nem tesznek félre. Az akár több százezer forintos tandíjat sokan nem tudnák zsebbõl fizetni, így muszáj felvenni a diákhitelt. Ám amikor elkezdenek dolgozni, már könnyebben ki tudnák gazdálkodni azt a havi akár 5 ezer forintot, amivel 12 milliót is összegyûjthetnek, mire nyugdíjba mennek.

Hitelbõl vesznek luxuscikkeket. Itthon is népszerûek például a különbözõ áruvásárlási hitelek vagy gyorskölcsönök, amelyekbõl sokan fogyasztási cikkeket vagy utazást finanszíroznak. Kifizetõdõbb eldönteni, mire van igazán szükségünk, és mi az, ami ráér addig, amíg futja rá a jövedelmünkbõl!
Menõ helyen laknak, pénzügyi fedezet nélkül. Ha a lakhatási kiadásai a bevételei több mint 50 százalékára rúgnak, az már nagyon sok! Ilyen esetben célszerûbb egy olcsóbb környékre vagy kisebb lakásba költözni!

Így érhet el 15%-os fizetésemelést egy Y

Aki azt gondolja, hogy az Y-ok szinte évente váltanak munkahelyet, és csak a magasabb fizetés motiválja õket, az téved. A Bloomberg cikke szerint sokkal fontosabb számukra a stabil munkahely: Nagy-Britanniában például 25-bõl átlagosan csak 1 Y vált munkahelyet 30 éves kora elõtt. 

Emiatt pedig sok pénztõl esnek el, elemzõk szerint ugyanis a váltás egy 20-as évei közepén járó dolgozónak átlagosan 15 százalékos fizetésemelést jelent. Ha már a munkánál tartunk, a MarketWatch cikke szerint a brit fiatalok többsége arra számít, hogy akár 80-90 éves korukig is dolgozni fognak.

A teljes bejegyzés itt olvasható: http://viennalife.hu/blog/X-Y-Z-generacio-koltes