A vártnál lassabban nõ a kiberbiztosítási piac
2017.05.29
Körülbelül 200 millió eurós éves díjbevételi szinten mozog az európai kiberbiztosítási piac, nyilatkozta Axel Theis, az Allianz igazgatótanácsának tagja a Reutersnek. Ez jóval alatta marad a várakozásoknak, a közelmúlt történései azonban új lökést adhatnak a növekedésnek.

Axel Theis elmondása szerint az Allianz jelenleg 50 millió eurós szeletet tudhat magáénak ebbõl a piacból, ugyanakkor korábban arra számított, hogy nem csak a biztosító részesedése, de a teljes piac sokkal aggresszívebben fog növekedni. Ennek ellenére már látszanak a fellendülés jelei, ehhez azonban be kellett következnie a WannaCry zsarolóvírus globális pusztításának. A legtöbb kiberbiztosítás ugyanis tipikusan fedezetet nyújt a hasonló zsarolóvírusok ellen, többek között azonnal kifizeti a váltságdíjat, és a nyomozás költségeit is állja. 

A biztosítók jellemzõen nagyon óvatosan léptek ki erre a piacra, de a potenciális ügyfelek részérõl is visszafogott az érdeklõdés. "Az elkövetkezendõ években a kiberbiztosítási piac könnyedén 20-30-40 milliárd eurósra nõhet, minél több az ügyfél, annál átfogóbb fedezetet tudnak nyújtani a biztosítók." - nyilatkozta Theis.

Világviszonylatban jelenleg a Munich Re a piacvezetõ, az elmúlt négy évben megduplázta díjbevételét a szektorban, ma körülbelül 260 milliód dollárros szinten áll, köszönhetõen elsõsorban az amerikai piacnak.