Közel ötvenmilliós bírság az Interactive Ltd.-nek és magánszemélyeknek
2017.05.29
Az MNB ma közzétett határozatában 40 millió forint bírsággal sújtotta a bolgár székhelyû Interactive Ltd. társaságot visszafizetendõ pénzeszközök engedély nélküli gyûjtése miatt, három közremûködõ magánszemély pedig 7 millió forint büntetést kapott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a bolgár Interactive Ltd. végez-e jegybanki engedélyhez kötött tevékenységet. A társaság korábban Interactive Brokerage Ltd., illetve Global Markets Ltd. cégnév alatt mûködött, és 2014. július 14-ig Magyarországon is rendelkezett jegybanki engedéllyel befektetési szolgáltatások nyújtására.

Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, így végzésében – az eljárást lezáró döntéshozatalig – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Interactive Ltd. bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank a társaságról figyelmeztetést is elhelyezett honlapján, s bûncselekmény gyanúja miatt rendõrségi feljelentést tett.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy az Interactive Ltd. a vizsgált idõszakban kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerûen gyûjtött betétnek nem minõsülõ visszafizetendõ pénzeszközöket, többnyire magyar ügyfeleitõl. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett engedéllyel. Az Interactive Ltd. minden alap nélkül kínált kedvezõ feltételekkel tõzsdei bevezetés elõtt álló társaságokba történõ befektetési lehetõséget, ám semmilyen tõkepiaci kereskedést nem végzett.

Az MNB ma publikált határozatában így 40 millió forint bírságot szabott ki az Interactive Ltd.-re, s véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen. A társaság tevékenységében történõ érdemi közremûködésért S. Krisztián Jánost és F. Dávidot 2,5-2,5 millió, B. Balázst pedig 2 millió forint bírsággal sújtotta. Az MNB által kezdeményezett – éppen az offshore cégek közbeiktatásával megvalósított jogsértések megnehezítését célzó – jogszabály-módosítás alapján a jogosulatlan tevékenységben közremûködõ természetes személyekkel szemben elsõ ízben került sor piacfelügyeleti bírság kiszabására. A közremûködõk – egyebek mellett – magyarországi munkatársakat kutattak fel és tanítottak be telefonos ügyfélszerzésre, s érdemben közremûködtek az Interactive Ltd. és a magyarországi befektetõk közötti megállapodások megkötésében.

Az MNB különös súllyal értékelte, hogy az Interactive Ltd. a tevékenységi engedélyének visszavonása ellenére továbbra is professzionális piaci szereplõ látszatát keltette, s kihasználta, hogy a cégneve hasonlóságot mutat az ismert amerikai brókercéggel, az Interactive Brokers-szel. A társaság ráadásul a vonatkozó jogszabályokat súlyosan és ismétlõdõen szegte meg, s a tevékenység végzéséhez szükséges alapvetõ személyi, tárgyi, technikai feltételekkel sem rendelkezett.

Az MNB felhívja a befektetõk figyelmét, hogy a piacon szaporodnak azon tõzsdei bevezetésekben (IPO) részvételi lehetõséget hirdetõ társaságok, amelyek haszonszerzés érdekében szándékosan nem tartják be az IPO-kra vonatkozó, befektetõk védelmét is biztosító szigorú jogszabályokat. Ajánlott, hogy a befektetõk szerzõdéskötés elõtt tájékozódjanak a legálisan mûködõ piaci szereplõkrõl az MNB honlapján ingyenesen elérhetõ adatbázisban.