Hatalmas hiányosságok a kínai biztosítóknál
2017.06.13
A portfolio.hu cikke szerint komoly veszélyt jelenthet a jövõben, hogy egy friss elemzés szerint a kínai biztosítóknak szinte semmilyen rendszere nincs a kockázatkezelésre és a szolvenciaelemzésre, sõt sok cégnek még alapvetõ belsõ ellenõrzési rendszere sincs.

A szaklap szerint a kínai biztosító társaságok látszólag épp az aranykorukat élik. Az elmúlt két évben 88%-ot növekedett a díjbevételük, a teljes eszközállományuk 49%-ot emelkedett, míg a kárigények mindössze 43%-kal növekedtek. A teljes szektor ma már 2400 milliárd dollárnyi eszközállománnyal rendelkezik és kilátásaik sem rosszak: az elöregedõ lakosság magas megtakarítási rátával rendelkezik.

Azonban a valós helyezet egy cseppet sem bíztató. A biztosítók mûködéséhez minden esetben nagyon stabil kockázatkezelésre van szükség, a szóbanforgó biztosítóknál ennek azonban nyoma sincs.

Az elemzés felhívja a figyelmet továbbá még arra a problémára is, hogy a vizsgált biztosítók nem a kockázatkezeléssel foglalkoznak, hanem gyakorlatilag befektetési cégként mûködnek; olyan termékeket adnak el, amelyek a banki kamatoknál magasabb hozamot kínálnak, viszont kevésbé kockázatosak, mint az ország volatilis részvénypiaca.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.portfolio.hu/finanszirozas/biztositok_penztarak/ujabb_voros_riasztas_villant_fel_a_vilag_masodik_legnagyobb_gazdasagaban.253217.html