A várható élettartam növekedésének következő hulláma a láthatáron van
2023.07.11

A Swiss Re a hosszú távú halandóság javulását prognosztizálja. A viszontbiztosító legújabb, “The Future of life expectancy” című jelentése azt mutatja, hogy bár az emberi élettartam növekedése az elmúlt évtizedben mérséklődött, a javulás következő hulláma már úton van.

A várható élettartam javulása historikus adatok szerint általában hullámokban következik be a nagy orvosi áttöréseket vagy nagyszabású társadalmi trendeket követően. A huszadik században a vérnyomást és a koleszterinszintet csökkentő gyógyszeripari innovációk meredeken javították a várható élettartamot. A 2020-ban születettek várható élettartama világszerte átlagosan több mint 70 év, míg az 1950-es évek végén még csak 55 év volt.

2010 óta azonban olyan tényezők, mint az elhízással összefüggő betegségek, az Alzheimer-kór növekvő hatása és az egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés, a világ számos részén visszavetették a várható élettartam növekedését, ami a fejlett piacokon ráadásul a várható élettartam csökkenéséhez vezetett.

Paul Murray, a Swiss Re élet- és egészségbiztosítási területekért felelős vezérigazgatója elmondta: "Miközben az emberek továbbra is arról álmodoznak, hogy a várható élettartam meghaladja a 100 évet, az elmúlt évszázad eredményei veszélyben vannak. Egyértelmű, hogy az orvosi kutatásnak megvan az ereje ahhoz, hogy a hosszú élettartam javulásának következő nagy hullámát elindítsa. Az egyéneknek azonban fenn kell tartaniuk és fokozniuk kell egészséges életmódjukat annak érdekében, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljenek. Társadalomként pedig az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés akadályait kell felszámolnunk."

A jelentés szerint a rák diagnosztizálásában és kezelésében elért előrelépések a legvalószínűbb területek, amelyek javíthatják a globális élettartamot. A jövőbeni javulást az idősebb korosztály egészségügyi problémáinak - például az Alzheimer-kórnak - a kezelése, az életmódbeli tényezők és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés fejlődése támogathatják.

Az Egyesült Államokban csökken a várható élettartam

Az Egyesült Államok eltér a többi fejlett piactól, ugyanis 2019-től kezdve az USA lakosságának csak a társadalmi-gazdasági státusz szerinti felső 10%-a rendelkezik az OECD átlagához hasonló születéskor várható élettartammal, amely férfiak esetében 80 év, nők esetében pedig 84 év körüli. A társadalmi-gazdasági státusz szerint a legalacsonyabb 10%-ba született amerikai férfi esetében a várható élettartam csak 73 év körül van. Az amerikai tendencia a növekvő társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek következtében az egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáféréshez kapcsolódik. Továbbá, mivel a becslések szerint a lakosság 70%-át érinti az elhízás, az olyan betegségek, mint a 2-es típusú cukorbetegség egyre gyakoribbá válnak. A kezelésükre használt opioidokkal összefüggő halálesetek, melyek 1999 óta nyolcszorosára nőttek, hatással vannak a várható élettartamra.

Orvosi áttörések hiányában csökken a várható élettartam javulása az Egyesült Királyságban

1968 és 2010 között az Egyesült Királyságban az élettartam javulásának mintegy 70%-át a keringési betegségekkel összefüggő halálozások jelentős csökkenésének tulajdonították, amely a várható élettartamot 71-ről 80 évre emelte. 2010 óta azonban a várható élettartam az Egyesült Királyságban csak egy évvel nőtt. Mivel a rákkezelésben kevesebb előrelépés történt, valamint a demencia és a légzőszervi megbetegedések hatása is megnövekedett, a hosszú élettartamban elért korábbi javulás elhalványult.

Japán és Svájc a hosszú élet bajnokai

Japánban és Svájcban a fejlett gazdaságok közül az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam, amely mindkét országban átlagosan 84 év körül van, szemben az 1960-as 70 évvel. Mindez elsősorban a szív- és érrendszeri egészség javulásának köszönhető. Az életmódbeli tényezők és a jól finanszírozott egészségügyi rendszerekhez való hozzáférés szintén támogatta a javulást. Figyelemre méltóak például Japán erőfeszítései a stroke okozta halálesetek több mint 80%-os csökkentésére 1980 és 2012 között, mivel ezt viszonylag egyszerű intézkedésekkel érték el, például az emberek ösztönzésével, hogy csökkentsék a sótartalmat az étrendjükben.

A Swiss Re jelentése szerint a rákos megbetegedések kezelésében és diagnosztizálásában elért előrelépésben rejlik a legnagyobb potenciál a várható élettartam javulásának elindítására. A szérumdiagnosztika, vagy másnéven folyékony biopszia például a rák bizonyos típusainak korábbi felismerését teszi lehetővé. Eközben az általánosabb terápiákról a személyre szabott, precíziós gyógyszerekre való áttérés várhatóan javítja a túlélési arányokat. Emellett az mRNS-vakcinák alkalmazása, amelyeket a COVID-19 világjárvány során sikeresen alkalmaztak, jelenthetik lehetséges javulás másik területét.

Az Egyesült Királyságban az egyes rákbetegségek szűrésének magas aránya bizonyítottan jóval több mint 50%-kal javítja a túlélési esélyeket. A későbbi életkorban jelentkező betegségek, különösen az Alzheimer-kór és a demencia egyéb okai elleni küzdelem kulcsfontosságú lesz az élettartam meghosszabbítása szempontjából. Az Egyesült Királyságban az előrejelzések szerint az Alzheimer-kórban szenvedők száma 2040-re csaknem megduplázódik, és meghaladja az 1,6 milliót. Jelenleg kevés terápia nyújt többet a tünetek enyhítésénél, és az orvosi fejlesztések ezen a területen viszonylag lassan haladnak, és egyes javasolt kezelések eredményei ellentmondásosak.

Natalie Kelly, a Swiss Re globális kockázatvállalási, kárrendezési és K+F részlegének vezetője elmondta: "Az orvosi technológia, az életmódbeli változások és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés fogja előmozdítani a hosszú élettartam javulásának következő hullámát. A köz- és a magánszektornak egyaránt szerepet kell játszania. A biztosítási ágazat számára létfontosságú, hogy megértsük ezeket az összetett mozgatórugókat, hogy továbbra is megvédhessük ügyfeleinket, amikor a legnagyobb szükségük van rá, és ösztönözzük az embereket arra, hogy olyan életmódot válasszanak, amely támogatja a hosszabb, egészségesebb életet".

Számos újonnan megjelenő technológia nagy hatással lehet a várható élettartamra. A mesterséges intelligencia megjelenése az orvosi kutatásban és a kezelési döntések irányításában, valamint a viselhető eszközök és az egyén egészségi állapotát vagy jólétét nyomon követő alkalmazások a jövőben javulást hozhatnak.

Az ügyfelek növekvő élettartama a nyugdíjalapok, a biztosítók és más szereplők számára kockázatot jelent, ami az elkövetkező években nagyobb keresletet gerjeszthet a fedezeti ügyletek vagy swapok és a viszontbiztosítás iránt – véli a Swiss Re. Másrészt azokban a régiókban, ahol a hosszú élettartam növekedése lelassult, vagy szinte visszafelé halad, mint például az Egyesült Államokban, egyes életbiztosítóknak magasabb szintű halandósági kockázattal kell szembenézniük, mint amire modelljeik számítottak, ami szintén több kockázattranszfer és viszontbiztosítási tőke iránti igényt jelenthet.