Minden idők legnagyobb mezőgazdasági biztosítási kárigényét váltotta ki a spanyolországi szárazság
2023.06.02

A spanyolországi aszály miatt a spanyol mezőgazdasági biztosítások eddigi legnagyobb kárkifizetésére kerülhet sor az Aon szerint.

Az Agroseguro, Spanyolország vezető mezőgazdasági biztosítási szolgáltatója példátlan, több mint 300 millió eurós kártérítés kifizetésére készül az idei súlyos aszály által Spanyolországban okozott széles körű károk miatt.

A becslések szerint 1,5 millió hektárnyi szántóföldi növénykultúrát ért kár miatt a mezőgazdasági ágazat minden idők legjelentősebb kárigényével néz szembe - közölte az Aon.

Az elhúzódó aszályra válaszul a spanyol kormány zöld utat adott egy 2,2 milliárd euró (értékű átfogó tervnek. Spanyolország riasztó helyzetbe került, mivel az emelkedő hőmérséklet, az elhúzódó szárazság és a riasztó csapadékhiány fokozta az erdőtüzeket és súlyosbította az aszályos állapotokat országszerte.

Az Estremadura tartományban a közelmúltban pusztító erdőtüzek, ahol csak az elmúlt héten több mint 12 000 hektárnyi terület vált a könyörtelen lángok martalékává, fokozzák a válság súlyosságát, a tüzek száma és a leégett terület nagysága 2006 óta a legmagasabb szintet érte el az év ezen időszakában.

Az EU Európai Erdőtűz-információs Rendszere (EFFIS) adataiból kiderül, hogy 2006 óta Spanyolországban volt a legtöbb tűz és a legnagyobb leégett terület. A szélsőséges időjárás szörnyű következményeit súlyos mezőgazdasági károk súlyosbítják, a becslések szerint a károk több százmillió euróra rúgnak. A közelgő tüzek miatt több száz lakos volt kénytelen elhagyni otthonát.