Százszoros különbségek, kiélezettebb harc a lakáspiacon
2017.06.28
Továbbra is óriási különbségek jellemzik az magyarországi lakáspiacot. Gyõr-Moson-Sopron megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az elsõ negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye és Budapest eredményeit nézve. Ez az országos 2,1 lakásos átlagnak az ötszöröse - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzésébõl, amely lakáspiacon fennálló területi különbségeket, és a használt lakások iránti kereslet és kínálat alakulását ismerteti. Budapest a középmezõnyben kapott csak helyet az 1,2 lakással.

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje az adatokat értékelve elmondta, a megyék többségében fejlõdés ment végbe. Budapest viszonylag gyenge eredménye pedig várhatóan átmeneti, mert a fõvárosban sok új lakás épül, de ezek még nem készültek el, így a következõ idõszakban javul majd a fõvárosi statisztika.

“Azt is látni kell, hogy több megyében a százalékos növekedés jelentõs, de szám szerint kevés új lakás épült. Ilyen például Nógrád megye, ahol 1-rõl 4-re nõtt az új lakások száma, ami 300 százalékos növekedésnek felel meg. A területi különbségeket az is mutatja, hogy Gyõr-Moson-Sopronban 502 lakás épült, ami több mint százszorosa a nógrádi lakásszámnak. Kiderül az adatokból az is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyében az új lakásokat magánszemélyek építették, ez pedig arra utal, hogy a lakásfejlesztõk nem látnak jó lehetõségeket ezekben a megyékben. Ugyanakkor Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében nem csak hogy több új lakás épült, de a tavalyi elsõ negyedévvel ellentétben már vállalkozások is adtak át új lakásokat.

Kiélezett harc, kiugró megyékkel

Az új lakások piacán látható élénkülés közvetett hatással van a használt lakások piacára, amelyen érdekes folyamatok láthatóak. Egyre erõsödik a verseny a frissen eladósorba kerülõ lakások iránt. Az idén országos szinten több mint 30 százalékkal nõtt a kereslet, de a kínálat ezzel a növekedéssel nem tartott lépést. Még látványosabb a kereslet alakulása az egy hirdetésre jutó érdeklõdések számát nézve: Nógrád, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez a mutató 80 százalékkal nõtt, de Békésben is 70 százalék feletti volt az emelkedés.

Balogh László szerint a nagyobb verseny ebben az esetben nem azt jelenti, hogy elkapkodják az piacon megjelenõ lakásokat, mint azt történt 2015 végén és 2016 elején. “Sokkal inkább azt látjuk, hogy több kulcsfontosságú szempontnak kell megfelelnie a használt lakásoknak, hogy eladhatóak legyenek. Akkor lehet gyorsan túladni rajtuk, ha az eladási áruk, a minõségük és elhelyezkedésük összhangban vannak egymással. Ha ezekbõl valamelyik nem teljesül, akkor elhúzódhat egy-egy lakás értékesítése. A kínálatba frissen bekerülõ lakások iránti éles versenyt fokozza az is, hogy idõrõl idõre megjelennek köztük alkalmi vételek, az alacsony ár pedig nagyon sok vásárlónak ellenállhatatlan vonzerõt jelent.” - tette hozzá a szakember. Az ingatlan.com elemzése kiemeli, hogy a használtlakás-piaci keresletnek többek között a kedvezõ hitellehetõségek és a lakosság pénzügyi mozgásterének bõvülése is új lendületet adott. A piacra kerülõ új lakások pedig nem csak a kínálatot és az ingatlanállomány minõségét frissítik fel a következõ idõszakban, de egy részük már néhány éven belül használt lakásként válik elérhetõvé a vásárlók számára.