Tovább csökkenhet a magyar gazdaság külsõ devizaadóssága
2011.06.09
”A lassuló külkereskedelmi forgalom ellenére is pozitívak a további export kilátások, hiszen Nyugat-Európa gazdasága ugyan lassuló ütemben, de folyamatosan növekszik, emellett pedig az elmúlt évek autóipari beruházásai idén és a jövõ évben már egyre meghatározóbb mértékben járulnak majd hozzá az exporthoz” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelõ befektetési igazgatója.

A külkereskedelmi áruforgalomban a válságot megelõzõen sok éven keresztül a fogyasztás volt túlsúlyban, ami fokozatosan növelte a magyar gazdaság deviza adósság állományát. Most ennek az egyensúlytalanságnak történik a ledolgozása, hiszen a válság óta megfordult a folyamat, és visszafogott belsõ kereslet mellett az export folyamatosan bõvülni tud.

Ennek a folyamatnak az eredményeképpen míg 2007-ben havi szinten átlagosan 100-200 millió euró mínuszt, addig jelenleg átlagosan havi 500 millió euró többletet produkál a külkereskedelem.

Habár áprilisban az 570 millió eurós várakozásokhoz képest kisebb mértékben, mintegy 479 millió euróval bõvült a külkereskedelmi többlet, a devizában jelentkezõ áruforgalmi többlet folyamatosan mérsékli a magyar gazdaság devizakitettségét, így javul a külsõ pénzügyi egyensúly” – magyarázta a szakember.