Lassan nagyobb kárt okoznak a sztrájkok és zavargások, mint a természeti katasztrófák
2023.07.13

A Howden Tiger politikai erőszakról szóló jelentése arra figyelmeztet, hogy a sztrájkokból, zavargásokból és polgári felkelésekből származó biztosított károk bizonyos „forró” helyeken már a nagyobb természeti katasztrófák okozta károk szintjéhez hasonlíthatók.

A Howden Tiger jelentése rávilágít a politikai erőszak biztosítási piacának - a kiszámíthatatlan fenyegetettségi környezet okozta - csökkent kockázatvállalási hajlandóságára.

A dél-afrikai és latin-amerikai zavargások miatt a sztrájkok, zavargások és polgári zavargások kárigényeinek értéke a nagyobb természeti katasztrófák kárával vetekszik, sőt, meg is haladja azt - figyelmeztetett a tanácsadó cég.

A jelentésből kiderül, hogy a viszontbiztosítók 2015 óta több mint 10 milliárd dollárnyi kárt szenvedtek el sztrájkok, zavargások és polgári zavargások következtében, szemben a terrorizmus okozta káresemények 1 milliárd dollár alatti összegével.

A világszerte növekvő elégedetlenség miatt a sztrájkok, zavargások és polgári zavargások okozta költségek olyan mértékben emelkedtek, hogy akadályozhatják a gazdasági növekedést, vagy akár recessziót is kiválthatnak, állítja a Howden Tiger.

Az ukrajnai háború jelentős geopolitikai kockázatokra is rávilágított, mivel az egyik legnagyobb politikai erőszak-veszteséggel járó konfliktusnak ígérkezik. A politikai erőszak és terrorizmus kockázati biztosítások árképzése ennek következtében korrekción megy keresztül, magyarázza a tanulmány, amely 2018 óta több mint 80%-kal emelkedett. A piac korrekciója valószínűleg az idei év nagy részében folytatódni fog, a nyomást pedig fokozta a viszontbiztosítási ágazatban a megújítások során bekövetkezett jelentős szigorodás.

A szerződéses viszontbiztosítási hajlandóság ebben az ágazatban 2023. január 1-jével csökkent, miután a közelmúltban aránytalanul nagy veszteségeket szenvedtek el mind az önálló, mind az all-risk szerződésekből. A biztosítási eseménydefiníciók és a feltételek szintén szigorodtak 2023. január 1-jén. Ezek a drámai változások az értékláncban végig vonultak, arra kényszerítve a biztosítókat, hogy a szigorodó feltételeket, a magasabb költségeket és önrészesedéseket a vevőkre hárítsák.

Növekvő elégedetlenség

Az egyenlőtlenséggel, a megélhetési válsággal és a szélesebb körű jogfosztottsággal kapcsolatos elégedetlenség, valamint a Covid-19 és Oroszország ukrajnai inváziójának tartós gazdasági hatásai mind a fejlett, mind a feltörekvő gazdaságokban megnövelték a sztrájkok, zavargások és polgári zavargások kockázatát, és történelmi visszaesést okoztak ezen a biztosítási piacon - áll a jelentésben.

A közelmúltban Chilében, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Peruban kitört erőszakos cselekmények egy rendkívül dinamikus és összekapcsolt kockázati környezetet tükröznek. Az események során az erőszak gyorsan terjedt és több helyszínt is érintett, és a világszerte növekvő elégedetlenséget jelzik, amint azt a tavalyi évben Iránban, Kazahsztánban, Srí Lankán és Argentínában történt zavargások is mutatják.

A 2023-as év eddig nem sok nyugalmat hozott, az elmúlt hónapokban a franciaországi és izraeli tüntetések kerültek a címlapokra. Mindez átrendezte a biztosítók kockázati megítélését.

A vagyonbiztosítók egyre inkább visszavonják a politikai erőszak kockázatra vonatkozó fedezeteket, miközben az elsődleges piacon jelentősen csökkent a kockázatvállalási hajlandóság. A következmények egyfajta tökéletes vihart jelentenek - a kereslet növekedése, a kínálat csökkenése, három számjegyű kárhányadok és a viszontbiztosítás visszaszorulása -, ami a piacot megváltoztató árkorrekciót eredményezhet.

A piaci nyomást tovább fokozta az ukrajnai háború, amely amellett, hogy minden idők egyik legnagyobb politikai erőszak-veszteségét okozta, súlyosbította a megélhetési költségekre nehezedő nyomást és egyéb geopolitikai kockázatokat is felszínre hozott, amelyek jelenleg a Kína és az USA közötti növekvő feszültségekre is kiterjednek.

A veszteségek és a kereslet ugrásszerű változása miatt a következő néhány évben a piacnak jelentősen növekednie kell.

Növekvő politikai erőszak veszteségek

A Howden Tiger figyelmeztetett, hogy a veszteségprofilban bekövetkezett változás erőteljes volt. Míg korábban a politikai erőszakkal kapcsolatos jelentős veszteségek többnyire a nagyszabású terrorista bombatámadásokra korlátozódtak, addig a Chilében (2019), az USA-ban (2020) és Dél-Afrikában (2021) bekövetkezett több milliárd dolláros sztrájkok, zavargások és polgári zavargások jelentős kifizetésekhez vezettek a biztosítók és viszontbiztosítók számára.

A súlyosság gyakoribbá válása miatt a dél-afrikai és latin-amerikai kárigények nagysága a természeti katasztrófák okozta veszteségekkel vetekszik, sőt, meg is haladja azokat. A jelentés szerint ez nem a katasztrófa-aktivitás lanyhulásának tudható be, hanem a polgári zavargások példátlan méretét tükrözi.