Több mint 33 millió amerikai ingatlant fenyeget a hurrikán erejű szélkárok veszélye
2023.06.20

Több mint 33 millió lakóingatlant fenyeget a hurrikán erejű szél által okozott károk mérsékelt vagy jelentősebb kockázata az Egyesült Államokban – derül ki a vezető elemző és adatalapú megoldásokat kínáló vállalat, a CoreLogic 2023-as hurrikánkockázati jelentéséből. Az adatok szerint ezeknek a károknak az összesített újjáépítési költsége 11,6 billió dollár lehet. Körülbelül 7,8 millió otthont, amelyek együttes újjáépítési értéke 2,6 billió dollár, melyek közvetlenül vagy közvetve ki van téve a tengerpartnak, a viharos árhullámok által okozott árvizek kockázata fenyeget.

A CoreLogic azt is jelezte, az amerikai metropoliszok jelentős része nagyobb mértékben ki van téve a hurrikán okozta károk kockázatának: New York területén több mint 4,3 millió lakást fenyeget a hurrikán erejű szél. Ezek újjáépítési értéke együttesen 2,4 billió dollár. További nagyvárosi területek, amelyek jelentős hurrikán szélveszélynek vannak kitéve, a Houston-Woodlands-Sugar Land és Miami-Ft. Lauderdale-Pompano Beach területek.

Tom Larsen, a CoreLogic biztosítási megoldásokért felelős vezető igazgatója így nyilatkozott: „A biztosítóknak és a hitelezőknek úgy kell alkalmazkodniuk ezekhez a változásokhoz, hogy elmélyítik az ingatlanok kockázatának megértését, proaktív kármegelőzési intézkedéseket tesznek, és együttműködnek az ágazat érdekelt feleivel a hosszú távú ellenálló képesség biztosítása érdekében."

A CoreLogic emellett historikus adatokat, az éghajlati mintákat és az előrejelző modelleket is elemezte ingatlanadatbázisával és az éghajlatváltozással kapcsolatos modellcsomagjával együtt, hogy az évszázad közepére előre jelezze a hurrikánok lehetséges hatásait a part menti és szomszédos régiókra. Az adatok erősen arra utalnak, hogy 2050-re az erőteljesebb viharok, a tengerszint emelkedése és a melegebb légköri hőmérséklet miatt a hurrikánok nagyobb nedvességtartalmúvá válnak.