Alku helyett is jó a hitel
2017.07.07
A lakáshitelezés bõvülése egyre fontosabb tényezõ a lakáspiacon, amely továbbra is élénknek mondható. Igaz, a lakásdrágulás üteme az idén lassult. A lakáshitelezés pedig emelkedõn van, májusban 59,2 milliárd forint értékben vettek fel lakáshitelt a háztartások, ami 39 százalékos emelkedést jelent tavaly májushoz képest, és a legmagasabb idei érték.

A BankRáció.hu és az ingatlan.com közös elemzése szerint a legnépszerûbb, 20-40 millió forint között hirdetett lakásoknál a fokozott kereslet miatt sok esetben nincs tere a vásárlóknak arra, hogy alkudozzanak. “Ugyanakkor, ha részben lakáshitelbõl történik a vásárlás, akkor a legkedvezõbb lakáshitelek kiválasztásával összességében a futamidõ alatt akár 1-4 millió forintot lehet spórolni azzal szemben, ha egy átlagos hitelt választottunk volna” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje. Az elemzésben szereplõ példa szerint egy 35 millió forintos lakás megvásárlásához igényelt 10 millió forintos, 20 éves futamidejû és legalább 10 évig fix törlesztõrészletû lakáshitel esetében július elején is jelentõs különbségek voltak a banki ajánlatok között. Kiemeli az elemzés azt is, hogy a lakáshitel egy szolgáltatás, amely lényegében minden banknál ugyanaz, csak a kapcsolódó díjak, kamatok térnek el, éppen ezért fontos a körültekintõ választás.

A BankRáció.hu 17 bank ajánlatát vizsgálta meg, a végeredmény szerint a legjobb feltételekkel igényelhetõ lakáshitelre összesen a 20 év alatt 14-15 millió forintot kell kifizetni, a havi törlesztés pedig 70 ezer forint alatt lesz. Ezzel szemben a legdrágább lakáshiteleknél 20 év alatt közel 20 millió forintot kell a banknak fizetni. Gergely Péter szerint érdemes már a lakásvásárlás elõtt felmérni a családi költségvetést, hogy mekkora lakáshitel-törlesztés fér bele, és az internetes hitelkalkulátorok segítségével kiválasztani a legkedvezõbb feltételû lakáshitelt. “Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben a hitelfelvevõk jelenlegi bankjánál elérhetõ lakáshiteleknél vannak sokkal jobbak a piacon, de errõl nem minden érintett tud, ezért fontos a körültekintõ választás” - emelte ki a szakértõ.

A BankRáció.hu elemzése szerint a lakáshitelek piacát élénkítheti a fogyasztóbarát minõsítéssel rendelkezõ hitelek elterjedése. A fogyasztóbarát lakáshiteleknek pontosan meghatározott szabályoknak kell megfelelniük: többek között legalább három évig vagy a futamidõ végéig fix törlesztõrészletet kell garantálniuk, emellett maximálva van a törlesztõrészletet meghatározó kamatfelár, továbbá a folyósítási díj nem lehet magasabb 150 ezer forintnál. Gergely Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése kedvezõ hatással lehet a piacra, áttekinthetõbbé teszik a kínálatot, de nagyon fontos, hogy a piacon már most is vannak olyan lakáshitelek, amelyek megfelelnek ezeknek a paramétereknek. Kiemelte azt is, hogy a hitelfelvételi hajlandóság a lakáspiaci drágulás miatt is fokozódott, sokan ugyanis nem tudják teljesen saját erõbõl megvalósítani a lakásvásárlást. Az elemzésben szereplõ elõrejelzés szerint mind a használt, mind a következõ idõszakban piacra kerülõ új lakásoknál az eddiginél komolyabb szerepet kapnak majd a lakáshitelek.