Kgfb-kalkulátorok: a leegyszerûsítésnek ára van!
2011.11.10
Elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének Díjnavigátora, amely az összes kgfb-díjat az összes elérhetõ kedvezménnyel, üzleti érdekektõl mentesen tartalmazza – jelentette be Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) fõtitkára.

A Díjnavigátor mind a 15 - kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) - piaci szereplõ díját tartalmazza, s egyedi a piacon abban a tekintetben, hogy ezeket a tarifákat maguk a biztosítók is hitelesnek ismerik el. „Ez utóbbi körülmény nagyon fontos szövetségünk számára. A versenyfutás az idõvel téves eredményt hozhat és hoz is a kgfb-díjak kalkulálása során. A szövetség ezért is ragaszkodik hozzá, hogy minden biztosító minden kedvezménye szerepeljen a tarifarendszerben és a végeredményt maguk a biztosítók is jóváhagyják” – húzza alá a Díjnavigátor hitelességének jelentõségét a MABISZ fõtitkára.

A kgfb-díjak összehasonlítására szolgáló Díjnavigátor 2010-ben debütált. 2011-ben is jelentõs fejlesztések történtek, de ezek már arra szolgáltak, hogy minél könnyebben kezelhetõvé, minél inkább felhasználó- és fogyasztóbaráttá váljék az eszköz. „A szövetség számára az utóbbiak kiemelt jelentõségûek, ugyanúgy, mint az objektivitás és a hitelesség, ami mindezt megalapozza” – jelentette ki Molnos Dániel. Ennek köszönhetõ, hogy a megbízható, szakmailag ellenõrzött információk között – annak ellenére, hogy a Díjnavigátor online eszköz – a kalkulátor feltünteti az Interneten nem elérhetõ konstrukciókat is, amennyiben azok kedvezõbb feltételekkel köthetõk, mint a netes konstrukciók.

A leegyszerûsítésnek ára van!

A MABISZ az interneten fellelhetõ kalkulátorokat is összehasonlította, amibõl kiderült, hogy ezek többsége nem egészen pontos: ugyanazon személy esetében több ezer forintos eltérések is vannak az egyes kalkulátorok által megállapított díjak között. 15 biztosító ajánlata közül mindössze 4 biztosító esetében mutattak azonos eredményt a kalkulátorok, a díjak közötti eltérések pedig a biztosítók megjelenítési sorrendjét is befolyásolják. A legnagyobb különbség ugyanazon személyre és biztosítóra vonatkozó díjak között 14-szeres volt. Az összehasonlításban szereplõ 15 biztosító – elvileg – 15-féle lehetséges ajánlata helyett a kalkulátorok 36-féle ajánlatot jelenítenek meg.

Az eltéréseknek számos lehetséges oka van: egyrészt van olyan alkusz, amelyik nem minden biztosító ajánlatát szerepelteti, általános az is, hogy nem minden kedvezményt vesznek figyelembe, másrészt a kalkulátorok gyakran leegyszerûsített, esetenként irányított kérdéseket alkalmaznak.

Ezzel szemben a Díjnavigátor a biztosítók kedvezményeit, az adott biztosító által ellenõrzötten és jóváhagyottan, üzleti érdekektõl mentesen, azaz: hitelesen jeleníti meg.

„A 2011-es kampány, ha lehet, még a korábbinál még erõsebb versenyt és emellett további díjmérséklõdést hozott” – összegzi a 2011-es kgfb-kampány eddigi tapasztalatait Szombat Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége Gépjármû-biztosítási Tagozatának elnöke. Bár arról, hogy valójában mekkora a díjak csökkenése és mekkora lesz „az átlagos” díjmérséklõdés, felelõsséggel még nem lehet nyilatkozni – teszi hozzá.

Az már látszik, hogy technológiai irányváltás következett be a kgfb-piacon. A biztosítók többsége komoly díjkedvezményt ad, ha az ügyfél elektronikus kapcsolattartásra áll át. A „papírmentesség”, az, hogy a biztosítónak nem kell kinyomtatnia/kipostáznia/adminisztrálnia az ügyfélértesítõket, jelentõs költségmegtakarítást eredményez a biztosítóknál. „Ezt a költségmegtakarítást tudjuk továbbadni ügyfeleinknek, akik így élvezhetik az online kötés egyszerûségét, kényelmét és gyorsaságát” – foglalja össze az idei kampány egyik fontos tapasztalatát Szombat Tamás.

A díjak hiteles összehasonlítását biztosító eszköz, a Díjnavigátor a fogyasztói érdekeket messzemenõen szem elõtt tartja. Mint ilyen, követi az Európai Unió hasonló törekvéseit, és 2010-ben kivívta az Európa legnagyobb biztosítási piacait képviselõ szövetségek, a német, illetve a francia elismerését. A német és a francia szövetség elismerése a magyarországi biztosítási szakma önszabályozását is díjazta, valamint azt, hogy a Díjnavigátor üzleti érdekektõl mentes, teljes körû összehasonlításra képes. S mint ilyen, valóban a transzparenciát és az ügyfelek elfogulatlan tájékoztatását szolgálja.