AI-rendszerek elleni rosszindulatú támadások, "sarkvidéki nyitás": súlyos kockázatot jelenthetnek
2023.06.28

A Swiss Re Institute 2023 SONAR jelentése a mesterséges intelligencia rendszerek elleni rosszindulatú támadásokat és az új sarkvidéki kereskedelmi útvonalakkal kapcsolatos lehetséges konfliktusokat emelte ki potenciális fenyegetésekként.

A Swiss Re 2023 SONAR jelentése 17 új kockázatot és tendenciát mutat be a technológiai, gazdasági, társadalmi és környezeti területeken. A jelentésben azonosított egyik legfontosabb újonnan felmerülő kockázat a "sarkvidéki nyitásból" eredő potenciális geopolitikai kérdés. "Mivel a Jeges-tenger és a szomszédos szárazföldek két-háromszor gyorsabban melegednek, mint a Föld többi része, a jég olvad, ez új, rövidebb hajózási útvonalak megnyitását teszi szükségessé" - magyarázza a Swiss Re.

A viszontbiztosító szerint a térség "a potenciális geopolitikai feszültségek forró pontja", és aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági tevékenységeket és a kapcsolódó kockázatokat hogyan fogják ellenőrizni a régióban.

Patrick Raaflaub, a Swiss Re csoport kockázati igazgatója így fogalmaz: "A gazdasági érdekek, a környezeti változások és a geopolitikai feszültségek egyidejű növekedése az Északi-sarkvidéket a felmerülő kockázatok és a potenciális kockázathalmozódás melegágyává teszi".

Eközben a Swiss Re "futurisztikusabb, de potenciálisan jelentős kockázatként" jellemzi az éghajlati geoengineering tevékenységet, ezen belül a globális felmelegedés mérséklésére irányuló napsugárzás-kezelési (SRM) technológiát, amelyet a Föld hűtésére lehetne használni.

Bár ez nem kezeli a globális felmelegedés alapvető okát, nevezetesen az üvegházhatású gázok kibocsátását, segíthet a globális hőmérséklet csökkentésében- jegyzi meg a Swiss Re. Az olyan technikák azonban, mint az erősen fényvisszaverő részecskék feljuttatása a légkörbe, hogy visszaverjék a napfényt az űrbe, egészen új környezeti kockázatokat és nemzetközi konfliktusok lehetőségét hozhatják létre. A jelentés arra figyelmeztet: „ha megvalósítják, majd hirtelen leállítják, az SRM eredménye gyors hőmérséklet-emelkedés lehet, ami szélsőséges időjárási események, például a szárazságok vagy hurrikánok számának növekedéséhez vagy földrajzi eltolódásához vezethet".

A technológiai területen egy másik újonnan megjelenő kockázatot az összetett gépi tanulási rendszerek és a mesterséges intelligencia jelenthet. A Swiss Re szerint a hivatásos hackerek nemcsak arra képesek, hogy a modelleket hibára késztessék vagy információkat szivárogtassanak ki, hanem a modellek teljesítményét is károsíthatják a képzési adatok megrongálásával vagy a gépi tanulási modellek ellopásával és kivonásával.

A cég SONAR-jelentése hangsúlyozza, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése növeli a csalás és a szellemi tulajdon elvesztésének lehetőségeit, például hamis hitelképességi vagy biztosíthatósági minősítések révén.

A viszontbiztosító arra figyelmeztet: a gépjármű-biztosítások esetében az AI-alapú kárrendezési rendszerek akár arra is rávehetők, hogy hatalmas károkat lássanak ott, ahol azok nincsenek. Ha a mesterséges intelligenciát feltörik, az akár fizikai károkat is okozhat, autonóm autóbaleseteket vagy orvosi téves diagnózisokat okozva.

A fentieken kívül kockázatként, illetve új tendenciaként azonosítja még a jelentés többek között az orvostudomány fejlődésének hatását a várható élettartamra, amely megváltoztatja a halandósági várakozásokat és új biztosítási lehetőségeket teremt. Szintén potenciális kockázatot jelentenek a testsúlycsökkentő injekciók, melyek egyre népszerűbbek, és potenciális megoldást mutatnak az elhízás kezelésében, azonban a hosszú távú egészségügyi kockázatok még nem ismertek, és aggályok merülnek fel az injekciók esztétikai célú fogyás céljából történő alkalmazásával kapcsolatban a nem elhízott, nem túlsúlyos emberek esetén. De a digitális fizetések, körkörös gazdaság és a madárinfluenza is a beazonosított kockázati tényezők közé tartoznak.