Akkor is fizet, ha nincs kár
2017.07.28
Kifejzetten lakossági ügyfeleknek szóló, parametrikus, földrengés esetén fizetõ biztosítást készülnek piacra dobni Kaliforniában. Az ügyfelek relatíve alacsony havidíj ellenében elõre meghatározott összeget kapnának abban az esetben, ha lakhelyükön földrengés következne be, függetlenül attól, érte õket kár, vagy sem.

A sajátos biztosításról egyelõre még nem sokat tudni, egyelõre csak annak beharangozója tûnt fel a Jumpstart biztosítási brókercég weboldalán, arról azonban még nincs információ, hogy melyik biztosító áll a tervezett termék mögött. A vállalati szektorban nem ritkaság az ilyen típusú, bizonyos események bekövetkeztekor kárértéktõl független, fix kifizetésû, úgynevezett parametrikus biztosítás, a lakossági ügyfeleknek ez azonban kuriózumnak számít. Egyelõre nem ismert sem a havidíj, sem az esetleges kifizetés mértéke, de a Jumpstart képviselõi szerint utóbbi legfeljebb a kisebb károk javítási költségeit tudja fedezni majd, azaz nem nyújt teljes védettséget. Ugyanakkor a havidíj minimális, és a kifizetésnek nem feltétele a tényleges káresemény, pusztán a földrengés bekövetkezése, ráadásul nem jár külön kárbejelentési eljárással, kárfelméréssel, felesleges papírmunkával, az ügyfelek gyakorlatilag azonnal a pénzükhöz jutnak.

Éppen ezért többen ódzkodnak is attól, hogy biztosításként tekintsenek a tervezett szolgáltatásra, ami sokkal inkább tekinthetõ tisztán pénzügyi terméknek, melynek igénybevevõi lényegében tisztán a szerencsére alapoznak. Ennek ellenére a hír egyáltalán nem kapott negatív visszhangot, sõt mind a biztosítók, mind a helyi vezetõk üdvözlik a kezdeményezést. Az ok végtelenül egyszerû: a kaliforniai otthonoknak alig több, mint 10 százaléka rendelkezik földrengéskárokra fedezetet nyújtó biztosítással annak ellenére, hogy tektonikailag igen aktív területrõl van szó. Ennek fényében minden olyan, akár csak félmegoldásnak tûnõ kezdeményezés könnyen támogatókra talál, ami ha minimálisan is, de hozzájárul az esetleges károk csökkentéséhez.