Lezárult a Magyar Államkincstár ellenõrzése
2017.08.01
Az Állami Számvevõszék elvégezte a Magyar Államkincstár mûködése és gazdálkodása utóellenõrzését a 2014. június 10. – 2017. február 10. közötti idõszakra vonatkozóan. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézkedési tervben meghatározott 30 feladatból a Magyar Államkincstár tizennyolcat határidõben, négyet határidõn túl hajtott végre. A végrehajtott feladatokkal lépéseket tett a szabályszerû mûködése és gazdálkodása érdekében. A kettõ részben végrehajtott, illetve az öt végre nem hajtott intézkedés miatt azonban, az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok egy része továbbra is fennáll. A Nemzetgazdasági Minisztérium az intézkedési tervében foglalt feladatot végrehajtotta

Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít ellenõrzési megállapításai fokozottabb hasznosulására. A rendszeres utóellenõrzések visszacsatolást adnak mind a döntéshozók, mind az ellenõrzött szervezetek számára, ezáltal hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtásához és a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

Az utóellenõrzés célja annak értékelése volt, hogy a Magyar Államkincstár és a Nemzetgazdasági Minisztérium végrehajtották-e a Magyar Államkincstár mûködésének és gazdálkodásának ellenõrzésérõl készült, 2014-ben nyilvánosságra hozott jelentés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervekben vállalt feladataikat.

Az utóellenõrzés megállapította, hogy a Kincstár az intézkedési tervében meghatározott harminc feladatból tizennyolcat határidõben végrehajtott, négyet határidõn túl, kettõt részben hajtott végre, öt feladatot nem hajtott végre, egy feladat pedig okafogyottá vált. Az intézkedési tervében rögzített feladatok végrehajtásáról a Kincstár a jogszabály által elõírt nyilvántartást vezette.

A Kincstár az intézkedési terv alapján végrehajtott feladatokkal gondoskodott a hiányzó, vagy nem megfelelõ belsõ szabályzatok elkészítésérõl, illetve aktualizálásáról, amellyel hozzájárult a belsõ kontrollrendszer hatályos jogszabályoknak és intézményi sajátosságoknak megfelelõ kialakításához és mûködtetéséhez.

Az utóellenõrzés feltárta ugyanakkor, hogy az informatikai feladatellátással és az elektronikus szolgáltatásokkal összefüggõ intézkedések többségében nem valósultak meg, így ezen a területen a szabályszerû és megfelelõ mûködés érdekében a Kincstárnak további lépéseket kell tennie.

Az irányító szervi feladatokat ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium az intézkedési tervében meghatározott, a Kincstár megfelelõ alapító okiratának kiadásával összefüggõ feladatát végrehajtotta.