A görögök miatt bukott az Allianz
2011.11.11
Az elemzõk által várt 566 millió eurótól jelentõsen elmaradó, 258 millió eurós nettó eredményrõl számolt be ma hajnalban közzétett gyorsjelentésében az Allianz. A német biztosító elsõsorban befektetési eredményével okozott csalódást.

A társaság megerõsítette idei 7,5-8,5 milliárd eurós mûködési profitcélját, de jelezte, nettó nyereséges idén elmaradhat a tavalyi 5 milliárd eurótól.

24,14 milliárd euró lett a harmadik negyedévben az Allianz teljes bevétele, ami csak 1,8%-kal marad el az egy évvel korábbitól. A mûködési eredmény 1,9 milliárd euró lett, ez már 7,3%-kal kisebb a 2010 harmadik negyedévében elérthez képest. A visszaesés legfõbb oka a befektetési eredmény élet- és egészségbiztosításokban elszenvedett csökkenése (itt a mûködési eredmény 20,6%-kal 655 millió euróról 520 millió euróra esett), ami a romló piaci környezet következménye. A vagyonbiztosításokban ugyanakkor stabil maradt a társaság teljesítménye: mûködési eredménye mindössze 1%-kal 1,11 milliárd euróra csökkent, köszönhetõen a természeti katasztrófák kárkifizetéseit nagyban kompenzáló bevétel-emelkedésnek.

A biztosító a pénzügyi szektorban meglévõ befektetésein (817 millió eurós leírás), másrészt a görög állampapír-portfólión (122 millió eurós leírás) szenvedett el nagy veszteségeket, ennek ellenére a biztosító szabályozói szolvenciarátája stabilan 180% környékén maradt.