A jelenleg 100 évenként egyszer bekövetkező áradások hamarosan akár 8 évente előfordulhatnak az Egyesült Államokban
2023.07.24

A jelenleg ritkának és súlyosnak becsült, 100 évenként bekövetkező árvízi eseményre valójában nyolcévente lehet számítani az Egyesült Államokban - derül ki a First Street Foundation nonprofit kutatócsoport felméréséből.

A csapadékproblémákra fókuszáló tanulmány az Egyesült Államokban a heves esőzések éghajlati eredetű változásait mutatja be, és ismerteti az árvízkockázatra gyakorolt hatásokat az egész országban.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) 1973-2018 között az Egyesült Államokra vonatkozó csapadékelemzéseket készített (Atlas 14), amelyeket rutinszerűen használják szabványként és alapként a csapadékesemények megértéséhez, valamint a szokásos és szélsőséges csapadékhatásokkal szemben védő infrastruktúra tervezéséhez. Ezek az elemzések azonban azt feltételezték, hogy az éghajlat nem változik, ami olyan adatokat eredményezett, amelyek nem tükrözik a jelenlegi csapadékviszonyokat, sem azokat a viszonyokat, amelyeket az amerikai közösségek a közeljövőben és a hosszú távú jövőben tapasztalni fognak.

A First Street Foundation jelentése ezeket a NOAA elemzéseket hasonlítja össze a saját modelljével (FSF-PM modell), hogy bemutassa az éghajlatváltozás eddig figyelmen kívül hagyott hatását.

Ezek alapján megállapították, hogy a legrosszabb forgatókönyvek szerint a jelenleg ritkának és súlyosnak becsült, 100 évenként bekövetkező árvízi esemény valójában sokkal gyakoribb, 8 évenként bekövetkező esemény.

A First Street tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy az amerikaiak mintegy 51%-a olyan területen él, ahol ma már kétszer akkora a valószínűsége annak, hogy egy súlyos, 100 éves visszatérési periódusú árvíz bekövetkezik, mint amekkorára a NOAA elemzései alapján számítani lehet.

Az ország mintegy 21%-a számíthat arra, hogy a "100 évenkénti árvíz" 25 évente bekövetkezik. A legszélsőségesebb esetekben pedig az USA több mint 20 megyéjében - ahol több mint 1,3 millió ember él - várhatóan 8-10 évente legalább egyszer bekövetkezik a jelenlegi 100 éves visszatérési periódusú súlyos árvíz.

"A legnagyobb korrekciót a várakozásokban és a súlyos csapadékesemények számának növekedését az ország néhány legnépesebb területén tapasztaljuk - az egész északkeleten, az Ohio folyó völgye mentén, valamint Texas és Louisiana Öböl-partja mentén -, amelyek a legtöbbet fektettek az árvízvédelem műszaki megoldásaiba. E projektek tervezési szabványai az Atlas 14 elavult adatain alapulnak, és valószínűleg kudarcot vallanak" - olvasható a jelentésben.

Dr. Jeremy Porter, a First Street Alapítvány éghajlati következményekkel kapcsolatos kutatásainak vezetője szerint a jelentés rávilágít arra, hogy a változó éghajlat milyen mértékben befolyásolja a szélsőséges csapadékesemények valószínűségére vonatkozó ismereteinket.