BankRáció.hu: Viszik a hiteleket - naponta 2,4 milliárd forintnál jár a piac
2017.08.02
A lakossági hitelpiac júniusban is bõvült. Az új lakáshitel-szerzõdések összege 66,8 milliárd forintot tett ki, ez a tavaly júniusi összeget 37 százalékkal haladja meg, és a legmagasabb havi érték az idén. A személyi kölcsönöknél még nagyobb volt a növekedés: 29,9 milliárd forint összegre kötöttek szerzõdést a bankok, ez pedig 57 százalékos emelkedésnek felel meg tavaly júniushoz képest - derül ki a BankRáció.hu júniusi piaci folyamatokat bemutató, jegybanki adatokra épülõ összeállításából.

Napi 2,4 milliárd forint 

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje közölte, az idei elsõ félévben az új lakáshitel-szerzõdések összege 297 milliárd forintot tett ki, a személyi kölcsönök összege pedig meghaladta a 141 milliárd forintot, ami elõbbieknél 37 százalékos, utóbbiaknál 51 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. “Az adatokból látható, hogy az idén összesen több mint 438 milliárd forint értékben adtak lakáshiteleket és személyi kölcsönöket a bankok a lakosságnak, ez pedig napi átlagban 2,4 milliárd forintot jelent” - fogalmazott a szakember.

A látványos növekedésrõl szóló piaci adatokat alátámasztják a BankRáció.hu statisztikái is, az idei elsõ félévben a lakáshitelek és személyi kölcsönök iránt érdeklõdõk száma a hitelkalkulációk alapján 55, illetve 65 százalékkal nõtt. Még beszédesebb, hogy havonta több mint 100 ezer kalkulációt végeztek el a látogatók a különbözõ lakáshitelekre és személyi kölcsönökre, annak érdekében, hogy megtalálják a számukra legolcsóbb konstrukciót. Ez pedig arra utal, hogy egyre tudatosabban választanak hiteleket.

Résen kell lenni: napról napra változhat a kínálat

A lakáshitelek és személyi kölcsönök népszerûsége a BankRáció.hu szakértõje szerint több tényezõvel magyarázható. Egyrészt a korábbi évekhez képest sokkal alacsonyabb kamatokkal és teljes hiteldíjmutatókkal igényelhetõek mind a lakáshitelek, mind a személyi kölcsönök. Emellett a nettó reálbérek növekedése miatt a háztartások bátrabban vágnak bele a hitelfelvételbe. A szakember azonban elmondta, hogy bár az adatok növekedést mutatnak, nincs szó hitellufiról. Mégpedig azért, mert a jövedelemarányos törlesztõrészletre vonatkozó szabályok megakadályozzák a túlzott eladósodást.

Abból is látható, hogy a lakosság egyre tudatosabb, hogy a lakáshiteleknél a több évig - akár 5-20 évig - fix törlesztõrészletû konstrukciók népszerûbbé váltak. Gergely Péter szerint a hosszú távon fix törlesztõrészletû hitelek kiszámíthatóak, biztonságosak, kevésbé kell attól félni, hogy a gazdasági környezet megváltozása miatt a futamidõ alatt bekövetkezõ esetleges kamatemelés miatt növekedne a törlesztõrészlet. “Ezt egyre több hitelfelvevõ ismeri fel” - tette hozzá. A BankRáció.hu elõrejelzése szerint mind a lakáshiteleknél, mind a személyi kölcsönöknél folytatódhat a bõvülés. Ugyanakkor a hitelfelvevõknek továbbra is körültekintõen kell eljárniuk, mert a bankok ajánlatai között óriási különbségek vannak, és a fokozott versenyben napról napra változhat a kínálat. Akár személyi kölcsönrõl, akár lakáshitelrõl beszélünk, a visszafizetendõ összeg tekintetében több millió forint különbség lehet ugyanakkora hitelösszeg esetében. Ráadásul a legtöbb esetben nem a saját bank kínálja a legjobb feltételeket, ezért is különösen fontos a kínálatban szereplõ konstrukciók összevetése a hiteligénylés elõtt.