Terjeszkedik az OTP Bank Szerbiában
2017.08.07
A National Bank of Greece megállapodást írt alá az OTP banka Srbija-val a Vojvodjanska banka-ban meglévõ 100% tulajdonrészének eladásáról. A tranzakció magában foglalja a National Bank of Greece egyéb szerbiai érdekeltségeit is. A tranzakció eredményeként az OTP Bank Srbija a 7. legnagyobb szereplõvé válik az országban.

A National Bank of Greece (NBG) és az OTP banka Srbija (OBSr) képviselõi aláírták a Vojvodjanska banka, az NBG Leasing, valamint az NBG Csoport egyéb szerbiai kitettségeinek eladásáról szóló szerzõdést. A Vojvodjanska banka és az NBG Leasing részvényeiért fizetendõ vételár 125 millió euró. Az akvizíció eredményeképpen az OTP banka Srbija piaci részesedése 5,7 százalékra emelkedik, ezzel a szerb bankpiac 7. legnagyobb szereplõjévé válik.

„Az OTP banka Srbija az elmúlt években folyamatosan fejlõdött, és várakozásaink szerint e pozitív tendencia továbbra is fennmarad, amelyhez a mostani akvizíció eredményesen járul hozzá” – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. „Stratégiai célunk, hogy növeljük piaci részesedésünket azokban az országokban, ahol jelen vagyunk. Az elmúlt hónapokban Horvátországot és Romániát követõen ez a harmadik bankvásárlás, amelyet végrehajtottunk. Ugyanakkor továbbra is vizsgáljuk az akvizíciós lehetõségeket, elkötelezettek vagyunk régiós jelenlétünk erõsítése iránt. A tranzakció pénzügyi zárására, a szükséges hatósági engedélyek kiadását követõen, várhatóan 2017 végén kerülhet sor.” – tette hozzá Wolf László.

„A mostani akvizíció tovább erõsíti az OTP Bank szerbiai jelenlétét, illetve hozzásegíti a bankot a hosszú távú jövedelmezõ mûködéshez” – mondta Predrag Mihajlovic, az OTP banka Srbija vezérigazgatója. „Reményeink szerint a Vojvodjanska banka több mint 1 millió lakossági ügyfele elégedett lesz az OTP Csoport színvonalas termékeivel és szolgáltatásaival” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Vojvodjanska banka 2016. év végi mérlegfõösszege alapján közel 4,2%-os piaci részesedésével Szerbia 9. legnagyobb bankja, jelentõs lakossági ügyfélbázissal, de univerzális bankként a vállalati szegmensben is aktív. 

2016. végén a Vojvodjanska banka és a tranzakció tárgyát képezõ egyéb szerb eszközök mérlegfõösszege, konszolidált szinten, 1.173 millió euró, bruttó hitelállománya 810 millió euró volt. A tranzakció tárgyát képezõ eszközök sajáttõke-arányos nyeresége (ROE) az utóbbi két évben 1,9% és 2,3% volt. A Vojvodjanska banka jelenleg 1.405 munkavállalót foglalkoztat, 105 fiókot és 138 ATM-et mûködtet.

A tranzakcióval összefüggésben a Vojvodjanska banka ügyfeleinek nincs teendõje. A tranzakció pénzügyi zárására 2017 végén kerülhet sor. Az OTP banka Srbija és a Vojvodjanska banka mindent elkövet a zökkenõmentes integráció érdekében.