12 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom
2023.07.06

Májusban sem javult a kiskereskedelem helyzete Magyarországon: a KSH által csütörtökön közzétett adatok szerint a visszaesés 12,3 százalékos volt. Az adat a KBC elemzői szerint rosszabb lett a vártnál, és rossz hír az is, hogy az előző havi adatot 12,7 százalékra, lefelé korrigálta a statisztikai hivatal.

Ezzel már negyedik hónapja csökkent tíz százalékot meghaladó mértékben a boltok, benzinkutak és webshopok forgalma. A visszaesésben szerepe lehet egyfelől a tartósan nagyon magas, 20 százalékot fölötti inflációnak - amin belül az élelmiszerek inflációja még májusban is több mint 30 százalékos volt -, másfelől az úgynevezett magas bázishatásnak, vagyis annak, hogy tavaly tavasszal részben a választás előtti pénzszórás, részben a hatósági üzemanyagár hatására nagy volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

A KSH adataiból kiderül: Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9 százalékkal esett vissza az értékesítés, míg a benzinkutakon 25,9 százalékkal volt kisebb a forgalom.