Orosz csoportok állhatnak a hoteleket célzó kibertámadás hullám mögött
2017.08.14
Egy vélhetõen az orosz katonai hírszerzéshez kapcsolódó hekker csoport állhat egy júliusi kibertámadás hullám mögött, mely nyolc, többnyire európai ország hotelvendégeit célozta meg, jelentette be a FireEye biztonsági cég.

Az APT 28 névre keresztelt csoport állami hivatalnokok és üzletemberek jelszavait igyekezett eltulajdonítani a hotelek wi-fi hálózatain keresztül. A támadássorozat július elsõ hetében kezdõdött legkevesebb hét európai és egy közel-keleti országban, az adott hotelben dolgozó kollégák megtévesztésére szolgáló adathalász emailek segítségével. A csatolt dokumentumban egy makrót helyeztek el, ami megnyitáskor automatikusan feltelepítette az APT 28 névjegyének számító GAMMEFISH malware-t. A kémprogram ezt követõen lényegében átadta az irányítást a hekkercsoportnak a hotel wi-fi hálózata felett, potenciálisan megszerezve egyes vendégek jelszavait, illetve titkosítatlan üzeneteit.

Több kormány és kiberbiztonsági cég egyenesen a GRU-hoz, azaz az orosz katonai hírszerzéshez köti az APT 28-at, de Moszkva természetesen vehemensen tagadja a vádakat. Az amerikai székhelyû FireEye igazgatója, Benjamin Read a Reutersnek úgy nyilatkozott, minden jel a fenti állítás helyességét látszik igazolni, ugyanakkor valóban nem rendelkeznek egyelõre megdönthetetlen bizonyítékkal erre vonatkozóan.

A GAMEFISH nem mellesleg ugyanannak a kiszivárgott NSA (Amerika Nemzetbiztonsági Hivatal) szoftvernek, az EternalBlue-nak a részeit alkalmazza, melyet a májusi WannaCry zsarolóvírus, és a júniusban támadó NotPetya. 

A FireEye ugyan nem volt tanúja adatlopásnak, ugyanakkor nem lehet tudni, hogy pontosan milyen nagy kiterjedésû a támadás, illetve a pontos célpontok kiléte sem tudható biztosan, de az ismert fertõzések alapján kirajzolódó mintázat alapján elsõsorban amerikai kormányhivatalnokok és politikusok, valamint üzletemberek lehettek azok.