Zalaegerszeg versenyez a Tesláért – 15 milliárd a tesztpályához
2017.08.15
Az biztosnak látszik, hogy egyelõre forráshiányra nem lesz gondja, a többi között elkészülte után önvezetõ autók tesztelésére is alkalmas zalaegerszegi jármûipari tesztpályáért felelõs cégnek. A múlt pénteki kormányhatározat alapján ugyanis 15 milliárd forint tõkeemelést hajtanak végre a kivitelezést menedzselõ Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben. - írja a zoom.hu.

A forrást a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a társaság számára, amelybõl a „szükséges technológiai fejlesztéseket” kell végrehajtani. (Jelenleg a vállalat 203 millió forint jegyzett tõkével rendelkezik.) Ez ugyanakkor nem a beruházás végösszege. A kormányhatározat ugyanis arról is szól, hogy Varga Mihálynak, a nemzetgazdasági tárca vezetõjének egy elõterjesztést is készítenie kell, amely a projekt további költségeirõl és a piaci forrásbevonás lehetõségeirõl szól.

Palkovics László államtitkár, a tesztpálya kormánybiztosa legutóbb a múlt héten beszélt arról, hogy a 250 hektáron elterülõ beruházás összesen 42 milliárd forintot emészt fel,vagyis a tõkeemelés melletti, a költségeket vizsgáló elõterjesztésnek érdemi kérdésekre kell választ adnia. Palkovics jelezte, hogy a létesítmény elsõ fázisa, a 300 méter átmérõjû tesztpálya 2018 tavaszára, nyarára készül el.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el