Magyarországon nõtt a leggyorsabban az építõipari termelés az EU-ban júniusban
2017.08.18
Az elõzõ havihoz képest ugyan csökkent júniusban az euróövezet és az EU építõipari termelése, éves összevetésben viszont gyorsult a növekedés üteme; a legnagyobb éves bõvülést a magyar építõipari termelés érte el a hatodik hónapban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott adatai szerint -adta hírül az MTI.

Az euróövezetben 3,4 százalékkal, az EU-ban 3,6 százalékkal nõtt az építõipar termelése az idén júniusban 2016 júniusához képest. Májusban az euróövezeti építõipari termelés 2,7 százalékkal nõtt, az EU-ban pedig 3,1 százalékkal.
Az euróövezet 19 tagállamának építõipari termelése júniusban 0,5 százalékkal csökkent az elõzõ havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,2 százalékkal csökkent. Májusban az euróövezetben 0,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,5 százalékkal csökkent az építõipar termelése az elõzõ havihoz képest.

A legnagyobb havi csökkenést az építõipar termelésében Németországban regisztrálták júniusban, 1,0 százalékosat. Belgiumban és Franciaországban 0,7 százalékkal, az Egyesült Királyságban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. Szlovéniában 12,1 százalékos volt a növekedés, Spanyolországban és Szlovákiában 2,2 százalékos, Lengyelországban pedig 2,1 százalékos. 

Magyarországon júniusban 1,1 százalékkal, májusban 7,5 százalékkal nõtt az ipari termelés az elõzõ hónaphoz képest. A második negyedévi növekedés 6,3 százalékos volt az elõzõ negyedévhez képest, az elsõ negyedévi pedig 9,0 százalékos.

A legnagyobb éves növekedést Magyarországon regisztrálták júniusban, 27,2 százalékosat. Szlovéniában 21,2 százalékos, Svédországban 17,3 százalékos, Lengyelországban 13,4 százalékos volt a növekedés. Csökkenést Romániában és Szlovákiában mutattak ki, 6,3 és 0,5 százalékosat.
A júniusi 27,2 százalék növekedést megelõzõen májusban 35,4 százalékkal nõtt a magyar építõipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az idei második negyedév építõipari termelése 28,4 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, az elsõ negyedévi pedig 24,6 százalékkal az elõzõ évit.