300 milliós kárt okozott egyetlen cégnél a NotPetya
2017.08.21
Habár még idejekorán sikerült megállítani a terjedését, a júniusban támadó NotPetya malware így is komoly károkat okozott. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozással foglalkozó vállalatánál 300 millió dollárra rúgott a kárösszeg annak ellenére, hogy már 1 nap alatt észrevették és elhárították a veszélyt.

A koppenhágai székhelyû A.P. Moller-Maersk rendszerébe egy ukrán könyvelési szoftveren keresztül jutott be a kártevõ, de továbbterjedését sikeresen megakadályozták. Az ügymenet azonban hetekig akadozott, és dacára annak, hogy nem került sor komoly betörésre és adatokat sem sikerült eltulajdonítani, a kárértéket egyelõre 200 és 300 millió dollárra becsülik az illetékesek.

A vállalat üzleti eredményeit idõlegesen visszaveti az incidens, de az év végi elõrejelzések nem változnak, habár a nem várt veszteség bizonyosan rányomja majd a bélyegét. Szakértõk szerint a vállalat példája kiválóan megmutatja, hogy akár már az ügymenet átmeneti, valóban hetek alatt megoldott zavara is milyen óriási mértékû károkat jelenthet, ennek fényében félelmetes elképzelni milyen csillagászati összegrõl lehetne beszélni abban az esetben, ha komolyabb behatolás is történik.