Franciaország 17 évre csökkenti a minimális vezetési korhatárt
2023.08.14

A francia kormány bejelentette, hogy jövő évtől 17 évre csökkenti a vezetői engedély megszerzésének alsó korhatárát.  Az ETSC szerint a lépés ronthatja a közlekedésbiztonságot Franciaországban, ahol a fiatalok körében a közúti halálesetek száma már most is a legmagasabbak között van Európában.  

Az ETSC elemzése szerint Franciaországban évente 82 fiatal (15-30 év közötti) hal meg egymillió lakosra vetítve ebben a korcsoportban.  A megfigyelt országok közül csak Romániában, Görögországban, Lengyelországban, Horvátországban és Bulgáriában rosszabb az arány.  

A halálozási arány ebben a korcsoportban Franciaországban közel kétszerese a lakosság többi részének, ami az egyik legnagyobb különbség az európai országok között.  

Minél fiatalabb korban kezd valaki korlátlanul egyedül vezetni, annál valószínűbb, hogy halálos kimenetelű ütközésbe kerül, különösen 18 éves kor alatt. Az EU-ban jelenleg 18 év az ajánlott alsó korhatár az önálló gépjárművezetéshez. Csak Ausztria, Dánia, Magyarország és Írország alkalmaz kivételt, amely szerint a 17 évesek kísérő nélkül is vezethetnek.  Finnországban az egyéni sofőrök 17 évesen is kérhetik a jogosítvány megszerzésének engedélyezését.   

Az Európai Bizottság márciusban javaslatot tett a vezetői engedélyről szóló uniós irányelv felülvizsgálatára. Az ETSC határozottan ellenzi az egyedül vezetés alsó korhatárának bármilyen típusú közúti közlekedésre vonatkozó csökkentését.

A The French Victims’ Guarantee Fund szerint 2017 és 2022 között 44%-kal nőtt a biztosítás nélkül közúti balesetben részt vevő járművezetők száma Franciaországban.