Meggyűlhet a baja a biztosítóknak a szélsőséges időjárással
2023.08.16

A klímaváltozás alapvetően megváltoztathatja a biztosítási üzletágat, és a világ egy részét biztosíthatatlanná teheti - mondta Gonzalo Gortazar, a CaixaBank SA vezérigazgatója a Bloomberg TV-nek adott pénteki interjújában. „Ez még nem történik meg, de ha továbbra is ebbe az irányba haladunk, akkor ezzel idővel szembe kell néznünk."

Gortazar észrevételei rendkívül aktuálisak, mivel a világ a valaha volt legmelegebb év felé halad, és a július hónap rekordmelegnek bizonyult. A spanyolországi Katalóniában, ahol a CaixaBank székhelye is található, a hónap elején történelmi hőmérsékleti rekordok dőltek meg, és a Földközi-tenger több területén hőhullám söpört végig.

Az emelkedő hőmérséklet világszerte megzavarja a gazdasági tevékenységet és a mindennapi életet, elapasztja a termést, kiszárítja a folyókat és megemeli a tengerszintet. A tudósok gyanúja szerint az elmúlt néhány évben melegebb volt, mint az elmúlt több mint 125 000 évben bármikor.

A CaixaBank, mely Spanyolország legnagyobb bankja és egyben vezető biztosító is, kivételesen jó pozícióban van ahhoz, hogy első kézből észlelje az éghajlatváltozás gazdasági következményeit. Spanyolországhoz hasonlóan a dél- és délkelet-európai országok is komoly aggodalmakkal néznek szembe, köztük Portugália, Görögország, Olaszország, Bulgária és Románia. Az ezen országokat fenyegető elsivatagosodás veszélye növekszik, miközben a hőmérséklet emelkedik és a csapadék mennyisége csökken, ez pedig az erdőtüzek gyakoriságának növekedéséhez vezet - ahogyan azt az elmúlt hetekben Görögországban is tapasztalhattuk.