Swiss Re: biztosított károk 70%-át okozhatják a heves zivatarok
2023.08.15

Az év első felében a súlyos viharok, melyek mennydörgéssel, villámlással, heves esővel, jégesővel, erős széllel és hirtelen hőmérséklet-változással jártak, világszerte 35 milliárd USD (közel a károk 70%-a) biztosított kárt okoztak. Ez azt jelenti, hogy a biztosított károk mértéke majdnem kétszer olyan magas volt az év első hat hónapjában, mint az elmúlt tíz év éves átlaga (18,4 milliárd USD).

Az Egyesült Államokban a heves zivatarok sorozata 34 milliárd USD összegű biztosított kárt okozott 2023 első felében, ami az eddigi legmagasabb biztosított veszteség egy hat hónapos időszakban. Tíz esemény okozott egyenként 1 milliárd USD vagy azt meghaladó összegű kárt, szemben az előző tíz év hat eseményének éves átlagával. A leginkább érintett állam Texas volt.

2023 elején Új-Zélandot két súlyos időjárási esemény érte mindössze két hét eltéréssel, ami rámutat arra, hogy egyre nagyobb kockázata van annak, hogy az időjárással kapcsolatos veszélyek nagy városi központokat is érintenek. Különösen Új-Zéland északi szigetét sújtotta a szokatlanul rövid időszak alatt az első negyedévben: először Aucklandet érte egy súlyos árvíz, majd rögtön utána a Gabrielle ciklon maradványai okoztak problémákat. Mindkét esemény Új-Zélandon belül az elmúlt ötven év legdrágább időjárással összefüggő biztosított káreseményei voltak, összességében mintegy 2,3 milliárd dolláros becsült kárt okozva.

Az éghajlatváltozás hatásai az egyre szélsőségesebb időjárási eseményekben mutatkoznak meg. Jérôme Jean Haegeli, a Swiss Re csoport vezető közgazdásza elmondta: „Védőintézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy a biztosítási termékek gazdaságosak maradjanak az ilyen magas kockázatú ingatlanok esetében. Itt az ideje, hogy több pénzt fektessünk be az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásba."

Május közepén Észak-Olaszország Emilia-Romagna régiójában tomboló heves esőzések kiterjedt áradásokhoz vezettek, és várhatóan meghaladják a 0,6 milliárd USD-t biztosított veszteségek tekintetében, amely 1970 óta az ország legdrágább időjárással összefüggő eseménye volt. A gazdasági károk becsült összege elérheti a 10 milliárd USD-t. Mivel Olaszországban a károk 94%-a nem volt biztosítva, nyilvánvalóvá válik a biztosítás fontos szerepe a védekezés megerősítésében és a háztartások pénzügyi ellenállóképességének növelésében a természeti katasztrófák ellen.

Az Észak-Olaszországban az elmúlt két évben dominált a szárazság. A nagy mennyiségű csapadék okozta talajtelítettség azonban gyors lefolyáshoz és áradásokhoz vezetett. Az általános tendencia azt mutatja, hogy Dél-Európában az aszályok súlyosbodnak. Ugyanakkor a szezonalitás változásai ritkább, de intenzívebb heves esőzésekhez vezethetnek.

Július eleje óta az Egyesült Államok, Kína északnyugati része és Dél-Európa egy melegágyává váltak a hőhullámoknak. Dél-Európában a száraz időjárási körülmények és az erős szelek súlyosbították a (valószínűleg emberi tevékenység által kiváltott) erdőtüzeket számos görög szigeten, Olaszországban és Algériában is. Még túl korai lenne megbecsülni a károkat, legyen az gazdasági vagy biztosított veszteségek, ezen helyeken.

A földrengések még mindig a legsúlyosabb humanitárius és pénzügyi következményekkel járnak. A legköltségesebb katasztrófa mind a gazdasági, mind a biztosított veszteségek tekintetében a törökországi és szíriai földrengés volt, amely anyagi károkat okozott és emberek millióinak megélhetését befolyásolta a régióban. A Swiss Re szerint a biztosított károkat 5,3 milliárd dollárra becsülik, míg a World Bank becslése szerint az előzetes gazdasági károk 34 milliárd dollárra rúgnak.