A magyarok nyitottak a korszerû banki megoldásokra
2017.09.01
Az OTP Bank tapasztalatai szerint egyre többen vannak, és egyre nagyobb összeget igényelnek a személyi kölcsönre szerzõdõk. Az éppen egy éve a magyar piacon megjelent online személyi kölcsön is a várakozások felett teljesít, olyannyira, hogy még a korábban a személyi kölcsönök esetében tapasztalt nyári uborkaszezon miatti visszaesés is elmaradt. A szabadon felhasználható kölcsön jó megoldást jelenthet az iskolakezdéskor felmerülõ költségek esetében is.

Az OTP Bank közel egy éve, tavaly szeptemberben indította útjára digitális szolgáltatását, a teljes mértékben online intézhetõ személyi kölcsönt. Jelenleg a teljes folyósítás több mint 5%-át teszi ki az online szerzõdött ügyfelek köre, ez az elõzetes várakozások feletti eredmény.
A legnagyobb hazai pénzintézet tapasztalatai szerint az online megoldás elterjedésével párhuzamosan változott az ügyfelek viselkedése is. „A korábbi években augusztus végén, tehát az iskolakezdés környékén volt kiugró a személyi kölcsön igénylések száma –nyilatkozott a tapasztalatokról dr. Rajmonné Veres Ibolya. Az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Fõosztályának igazgatója hozzáfûzte: „Az iskolakezdés olyan esemény egy gyermeket nevelõ család számára, ami jelentõsen megterhelheti a költségvetésüket. Ekkor derül ki, milyen pluszkiadással jár a tanév indulása, milyen taneszközökre, számítógépre lesz szükség, ilyenkor szerzik be a családok az új íróasztalokat és egyéb bútorokat is. Mivel a személyi kölcsön szabadon felhasználható és könnyen elérhetõ termék, ezért jó megoldást jelenthet a családok számára.”

A KSH legfrissebb adatai szerint átlagosan gyermekenként akár a 15 ezer forintot is meghaladják az iskolakezdéskor fizetendõ költségek, ám ennek többszörösét is elérhetik a kiadások. „Ebben az évben azt tapasztaltuk, hogy eltûnt az augusztust megelõzõ uborkaszezon, szinte egész nyáron kiegyenlített volt az érdeklõdés a személyi kölcsön iránt. Biztos vagyok benne, hogy a kedvezõen alakuló piaci kamatok mellett az online igénylés lehetõsége is szerepet játszott ebben, hiszen az igényléshez szükséges adatok megadása után online történik a hitelbírálat és a szerzõdéskötés is. Ezt követõen akár néhány percen belül ügyfelünk számláján lehet az igényelt összeg. Úgy gondolom, hogy az európai szinten is egyedi és korszerû megoldás, valamint a szolgáltatás nyújtotta kényelem is magyarázza a kiugró eredményeket”-mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya. 

A 3000 feletti online szerzõdéskötés révén már több mint 3 milliárd forintot folyósított az OTP Bank. A szolgáltatás jelenleg több mint hatszázezer, a bankhoz érkezõ állandó jövedelemmel, és internetbanki szerzõdéssel rendelkezõ ügyfélnek áll rendelkezésére. Õk otthonról, akár a karosszékükben ülve is meg tudják kötni szerzõdésüket. Az elmúlt néhány évben a hitelintézet tapasztalatai alapján jelentõsen nõtt a felvett személyi kölcsönök átlagos összege, jelenleg az ügyfelek nagyjából 1 millió forintos kölcsönt vesznek fel. A korábbiakhoz képest kismértékben csökkent a futamidõ, az OTP Bankkal szerzõdõk többnyire 5 évre veszik fel a hitelt.