Közel 70 ezer személyautó cserélt gazdát az elmúlt hónapban
2023.08.21

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 69 600 személygépkocsi cserélt gazdát júliusban. Bár ez az érték 2,6 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi szintet, az év eddigi forgalma közel négy százalékkal a tavalyi szint alatt alakult.

Az átírások számának alakulása azt jelzi, hogy jelentős visszaesésről továbbra sem beszélhetünk a hazai használtautó-piacon: a 70 ezer körüli érték azt jelzi, hogy az adásvételek száma a nyári szabadságok idején sem csökkent – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Néhány tényező azonban továbbra is nehezíti a piac további élénkülését. Az infláció miatt időlegesen csökkenő reálkeresetek miatt a lakosság egy rétege egyelőre kiesett a potenciális vásárlói körből, miközben a magas kamatok miatt megemelkedő finanszírozási költségek szinte minden vásárlói szegmenst negatívan érintenek.

A magyarországi használtautó-piacon a két leggyakoribb márka az Opel és a Volkswagen volt, előbbiből 52 500 (11,0%), míg utóbbiból 48 450 (10,2%) cserélt gazdát a vizsgált időszak során. A népszerűségi listán következő Suzuki az adásvételek 8,5 százalékának volt a tárgya, a Ford 7,9, a BMW pedig 6,3 százalékos részesedéssel következnek a listán. A legtöbb ügyletre – az összes adásvétel 35,3 százalékára - a fővárosban és Pest megyében került sor.

Miközben a használtautó-piacon 2023 első hét hónapjában gazdát cserélő 477 ezer személyautó mennyisége 3,7 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 495 400-as értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 62 ezer darab volt, ami 22,3 százalékkal múlja alul az egy évvel korábban mért 79 800-as értéket.