Rekordszámú csődbejelentés érkezett az idei évben
2023.08.29

2023 második negyedévében már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt az uniós vállalkozások csődbejelentéseinek száma. Az előző negyedévhez képest a csődbejelentések száma 8,4%-kal nőtt, és ezzel elérte a legmagasabb szintet az adatgyűjtés 2015-ös kezdete óta.

Ami az új vállalkozások bejegyzéseit illeti, az előző negyedévhez képest tapasztalható volt egy kisebb visszaesés. Az első negyedévi 2%-os növekedést követően most 0,6%-kal csökkent a bejegyzések száma.

Ha kifejezetten a csődbejelentéseket vizsgáljuk tevékenységenként, akkor 2023 második negyedévében a gazdaság valamennyi ágazatában növekedést regisztráltak a csődbejelentések számában az előző negyedévhez képest. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (+23,9%), a szállítás és raktározás (+15,2%), valamint az oktatás, egészségügyi és szociális ellátás (+10,1%) voltak azok az ágazatok, amelyekben a legnagyobb mértékben nőtt a csődök száma 2023 második negyedévében az előző negyedévhez képest.

A képen szöveg, Diagram, sor, képernyőkép látható

Automatikusan generált leírás

Forrás: eurostat

A 2019 negyedik negyedévét megelőző negyedévhez képest 2023 második negyedévében a csődbejelentések száma a legtöbb gazdasági ágazatban magasabb volt. A csődbejelentések számának legnagyobb mértékű növekedése 2019 negyedik negyedévéhez képest a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (+82,5%), valamint a szállítás és raktározás (+56,7%) területén volt tapasztalható.

Ezzel szemben 2023 második negyedévében mindössze két olyan gazdasági ágazat volt, ahol a csődbejelentések száma alacsonyabb volt, mint 2019 negyedik negyedévének pánik előtti negyedévében: az ipar (-11,5%) és az építőipar (-2,7%).