Közel 2,2 milliárd dollár biztosított veszteséget okozott eddig az Idalia hurrikán
2023.09.08

A Karen Clark & Company (KCC) katasztrófakockázat-modellező cég szerint az Idalia hurrikán magánbiztosított veszteségei közel 2,2 milliárd dollárra tehetők, és ezek főként az Egyesült Államokban keletkeztek a szél és viharhullámok miatt.

A hurrikán a Karib-tengeren át haladt Floridába felé, eközben Kuba nyugati partjai mentén is elhaladt. Ezzel együtt heves esőzéseket és erős szeleket hozott magával, amelyek villámárvizeket és földcsuszamlásokat okoztak.

A KCC becslése kevesebb az Idalia hurrikán kapcsán korábban tett becslésekhez képest, és tartalmazza a lakóházak, üzletek, ipari létesítmények és gépjárművek magánbiztosítással fedezett kárait is.

Bár az Idalia hurrikán 4-es fokozatú viharról 3-as fokozatúvá gyengült, mielőtt partot ért a floridai Big Bend régiójában, még mindig ez volt az 1986 óta legerősebb hurrikán, amely ezen a területen szárazföldet ért.

A hurrikán amerikai hatásai széles területre terjedtek ki, a valószínűleg rekordméretű viharhullám és az erős szél károkat okozott Floridában, Georgiában és a Karolinai-szigeteken. Floridában és Georgiában több mint 450 000 ügyfél maradt áram nélkül.

Az Egyesült Államokban a viszonylag alacsony biztosított kárösszeg oka az, hogy az Idalia Florida partvidékének egyik legkevésbé lakott területe mentén ért partot. Összességében a KCC becslése szerint az Idalia okozta biztosított szélkárok megközelítik a 2 milliárd dollárt.

A katasztrófakockázat-modellező szerint a viharhullámok hatása valószínűleg rekordokat dönt majd. Az első becslések szerint a Steinhatchee folyónál több mint 2,7 méter, Cedar Key-nél 2,4 méter, a Tampa-öbölben pedig 1,4 méter magas hullámok várhatóak, ami mindegyik esetben meghaladná a korábbi rekordokat.

A KCC becslései szerint az Idalia okozta viharhullámok által okozott biztosított károk összesen közel 210 millió dollárra fognak rúgni. A Karib-térségben a teljes biztosított kár kevesebb mint 5 millió dollár lesz.