Jelentõsen megnövelheti a viszontbiztosítók kitettségét a mexikói földrengés
2017.09.23
A szeptember 19-én, Mexikóvárosra lesújtó 7.1-es erejû földrengés bizonyosan növelni fogja a globális viszontbiztosítási piac kitettségét, állítja friss tanulmányában a Morgan Stanley.

A több tucat halálos áldozattal, és számos épület összeomlásával járó katasztrófa 2 héten belül a második Mexikóra lesújtó földrengés volt, miután szeptember hetedikén 8.1-es erejû rengés rázta meg Chiapas államot. Az elsõdleges becslések alapján az okozott kár 786 millió és 1 milliárd dollár közé tehetõ, ráadásul ez csak az a mérték, amire biztosítási fedezet is van.

Mexikóvárosban ráadásul nagyon kevés otthont biztosítanak földrengés ellen, összehasonlításképp az ebbõl a szempontból hasonlóan veszélyeztetett Kalifornia államban (USA) a lakóépületek kevesebb, mint 5 százaléka van biztosítva földrengésre, Mexikó fõvárosában még ennél is rosszabb a helyzet. Ráadásul hiába volt nagyobb erejû a Chiapast sújtó rengés, a második földrengés biztosan súlyosabb hatású lesz, lévén lényegesen sûrûbben lakott területen csapott le.

A két földrengés, illetve a korábbi Harvey és Irma hurrikánok pusztítása együttesen már olyan szintû kárértéket hoznak magukkal, melyek biztosan veszteségessé teszik a globális viszontbiztosítási piac eredményeit ebben az évben.