Mégsem lesz uniós hitelminõsítõ ügynökség
2011.11.16
Szigorú új szabályokat javasolt az Európai Bizottság kedden a hitelminõsítõ intézetekre vonatkozóan, ugyanakkor az eredetileg tervezett lépések egy részét a testület nem hagyta jóvá.

A felvetett rendelkezések között szerepel a hitelminõsítõk váltogatásának rendszere, az uniós tõzsdefelügyeleti hatóság (ESMA) illetékességének növelése, az ügynökségek jogi felelõsségre vonásának megkönnyítése. Utóbbi keretében egy esetleges jogvitánál a hitelminõsítõnek kellene bizonyítania igazát. Az ügynökségeknek félévente felül kellene vizsgálniuk értékeléseiket. A bizottság szeretné elõmozdítani, hogy a tõzsdei alapkezelõk és késõbb a biztosítók függõsége csökkenjen a hitelminõsítésektõl.

A minõsítéseteket a bizottság ingyenesen hozzáférhetõvé tenné, és az ESMA kezelésében egy európai minõsítõi indexet is létrehozna. Azt is elõírnák, hogy az értékeléseket kereskedési idõn kívül kell közzétenni. Strasbourgi sajtótájékoztatóján a témáért felelõs Michel Barnier biztos azt mondta, hogy a bizottság nem tett le a minõsítések ideiglenes felfüggesztését célzó kezdeményezésrõl, de annak hivatalos elõterjesztését elhalasztotta. Mint mondta, több idõre van szükség az elképzelés elõkészítéséhez.

Nem titkolta azt sem, hogy egyes felvetések már a brüsszeli bizottságon belül vitákat váltottak ki, az eredetileg tervezett lépések egy részét a testület nem is hagyta jóvá. A javaslatokat ugyanakkor még az uniós tagországok kormányai és az Európai Parlament képviselõi is megvitatják.

Nem szerepel a felvetések között egy uniós hitelminõsítõ ügynökség létrehozása sem, amiért már kedden bírálatok érték a brüsszeli bizottságot, mások mellett a szocialista EP-frakció részérõl. Barnier az erre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy most gyorsan kell cselekedni, márpedig egy ilyen intézet felállításának elõkészítése idõbe telik, és jelenleg a költségvetési keret sincs meg rá egyértelmûen.

Az európai ügynökség pártolói azért is sürgetik ennek felállítását, mert jelenleg valamennyi meghatározónak tekintett minõsítõ cég amerikai. Barnier hangoztatta, hogy legfontosabb törekvése a minõsítõktõl való túlzott függõség csökkentése, párhuzamosan a minõsítési eljárás minõségének javításával. Az ügynökségeknek átláthatóbban kell mûködniük, és legyenek felelõssé tehetõk önnön hibáikért - szögezte le. A bizottság azt is szeretné elérni, hogy az ágazatban növekedjen a verseny - tette hozzá.

A hitelminõsítõk értékelése nem tekinthetõ egyszerû véleménynek, ezeknek közvetlen hatásuk van a piacokra, a szélesebb gazdaságra, és közvetve az uniós lakosság helyzetére is - fogalmazott a francia biztos a témáról kiadott közleményben. Hozzátette: az ügynökségek a múltban komoly hibákat is elkövettek, és sokszor meglepetést okozott bejelentéseik idõzítése is.