Marsh: változást hozhat 2012 az energia biztosítási piacon!
2011.11.16
A többletkapacitásoknak és a biztosítók közötti folyamatos versenynek köszönhetõen 2011 utolsó negyedévében kedvezõek a vásárlási feltételek az energiavállalatok számára, 2012 azonban változást hozhat – figyelmeztet a Marsh.

A kockázatkezelési, tanácsadó és biztosítási alkuszcég novemberi energiapiaci jelentése (Energy Market Monitor) szerint az energia biztosítási piac bizonyos szegmensei egyre ellentmondásosabbak.

Jim Pierce, a Marsh energiapiacokkal foglalkozó elnöke szerint olyan idõszakba léptünk, amikor az energia biztosítási piacon sokkal nehezebb kiigazodni: a fundamentumok alapján továbbra is keresletvezérelt, azonban a valóság ennél sokkal komplexebb.

A kapacitások állandóan változnak. Míg egyes biztosítók kedvezõ feltételeket kínálnak az év vége elõtt, mások azt tervezik hogy 2012-ben csökkentik a kapacitásukat bizonyos üzletágak esetén, vagy már meg is tették ezt 2011-ben – tette hozzá Pierce.

Jelentésében a brókercég azt írja, hogy a többlet/kiegészítõ felelõsségbiztosítások piaca jelentõsen szûkült az Egyesült Államokban, ezzel szemben a nemzetközi onshore balesetbiztosítási piac továbbra is élénk, ahol még díjcsökkenés is elérhetõ.

A Marsh szerint ugyanakkor egyre nagyobb a szakadék a biztosítók és a viszontbiztosítók között. Utóbbiak bekeményítettek a természeti katasztrófák által okozott veszteségek emelkedése nyomán. Ennek eredményeként azon szakbiztosítók piaci részesedése emelkedni tudott, akik felismerték, hogy az energiavállalatokat ért, természeti katasztrófák által okozott veszteségek csökkentek 2011-ben, amely trend a Marsh szerint jövõre is folytatódni fog.