638 biztosító csoport bevétele haladta meg az 1 milliárd dollárt 2022-ben
2023.10.09

Az Insuramore által a közelmúltban frissített globális rangsor szerint 2022-ben világszerte 638 biztosító csoport érte el az ún. „milliárdos biztosító” státuszt az élet- / életjáradéki, egészség- és kárbiztosítási (nem-életbiztosítási) üzletágakban. Ennek feltétele az volt, hogy az adott évben több mint 1 milliárd USD bruttó közvetlen díjat zsebeljenek be.

Az élet- és életjáradékbiztosítások területén 304, az egészségbiztosítások terén 220, míg a kár- és balesetbiztosítások területén 275 ilyen vállalat működött 2022-ben. Ebből a kár- és balesetbiztosítások kategóriájában 158 csoport érte el az 1 milliárd USD bruttó közvetlen díjat a kereskedelmi kár- és balesetbiztosításoknál, 153 a magán kár- és balesetbiztosításoknál, 119 az autóbiztosításoknál, és 48 a lakásbiztosításoknál. Fontos megjegyezni, hogy az összes ágazatban összességében több, mint 638 milliárdos biztosító csoport volt, mivel egyes vállalatok több szegmensben is elértek 1 milliárd USD bruttó közvetlen díjat. Továbbá, ha a feltételezett viszontbiztosításokat is figyelembe vesszük, akkor a 2022-ben ez a szám további 20 vállalattal, összesen 658-ra nőtt.

2022-ben 32 csoport vált milliárdos biztosítóvá, miután 2021-ben lecsúsztak a minimum küszöbértékről. Néhány példa erre a következő:

  • A gyorsan növekvő kereskedelmi kárbiztosítók közé tartoznak olyan vállalatok, mint az Atrium Underwriting Group, a Kinsale Capital Group és a Skyward Specialty. 
  • Ugyancsak a közvetlen üzletágban gyorsan terjeszkedő viszontbiztosítók között találunk olyan vállalatokat, mint a RenaissanceRe és a SiriusPoint. 
  • Azokban az országokban, ahol a székhelyüket tartó biztosítói csoportok működnek, például a Seguros Bolívar, a State Life Insurance Corporation of Pakistan és a Wafa Assurance, erős piaci növekedést lehet megfigyelni. 

Az egészségbiztosítási szakértő UnitedHealth Group 2022-ben tovább erősítette pozícióját, és mint a világ legnagyobb biztosítói csoportja, majdnem 80%-kal több bruttó közvetlen díjbevételt ért el, mint a második helyen lévő Allianz csoport. Fontos megjegyezni, hogy a UnitedHealth Group volt az egyetlen olyan vállalat, amelynek piaci részesedése meghaladta a 2%-ot a világ teljes biztosítási tevékenységéből.

Összességében, a 2022-ben mintegy 7 billió USD bruttó közvetlen díjbevételt generáló biztosítási piacon a legnagyobb 20 biztosítócsoport összes tevékenységének 28,3%-át bonyolította le, a top 100 csoport pedig a tevékenység 60,6%-át, míg az első 500 csoport a teljes tevékenység 90%-át végezte el.

A legtöbb, az utóbbi években alapított biztosítócsoport előtt - ideértve azokat is, amelyek az insurtech innováció élmezőnyében vannak - még hosszú út áll, mire elérhetik a "milliárdos biztosítók" kategóriáját. Bár 2023 közepén sokan közülük még mindig veszteségesek, van egy nyilvánvaló kivétel, az amerikai székhelyű Oscar Health. Az Oscar Health gyors növekedése 2022-ben a globális rangsorban a 200. helyre emelte őket (és kifejezetten az egészségbiztosítás területén a 54. helyre).