Több százezer forinttól esnek el a magyarok, mert sokan rosszul spórolnak
2017.10.10
A magyar fiatalok fontosnak tartják a takarékoskodást, és 51 százalékuk havi rendszerességgel tesz félre, többségük határozott célra. A megtakarításaikat viszont fõleg készpénzben tartják. (Pénzcentrum)

Az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésének eredményei alapján elmondható, a magyar fiatalok tudatosak a pénzügyi döntéseiket illetõen. Elsõsorban saját lakásra gyûjtenek, ezzel pedig teljesen más preferenciáik szerint kezelik a megtakarításaikat, mint kortársaik Európa más országaiban.

  • Magyarországon a fiatalok fele havi rendszerességgel takarékoskodik. Elõsorban a saját lakás vásárlására tesznek félre, és kisebb mértében utazásra, illetve egyéb fogyasztási típusú kiadásokra.
  • A 18-34 éves korosztályra jellemzõ, hogy feledékenységbõl nem fizetik be a számláikat.
  • A fiatalok, ha pénzre van szükségük, az esetek több mint felében (53%) a családjuktól kérnek kölcsön, 37%-uk pedig a barátok segítségére támaszkodik pénzszûke esetén.
  • Érdekesség, hogy a magyar fiatalok közül négyszer annyian fordulnak kölcsönért fõnökükhöz vagy munkahelyükön egy kollégához, mint más európai országokban.