Kampányfélidõ: tavalyhoz képest kiugró az újrakötések aránya
2011.11.16
Félidejéhez ért az idei kötelezõkampány, amelyben ismét a hûséget „büntetik” a biztosítók: a kettõs tarifa hatására az összes váltó között a tavalyi 25 százalékról újra 37 százalékra ugrott a kötelezõjüket a saját biztosítójuknál felmondó, majd kedvezõbb áron újrakötõ autósok aránya. A kotelezo.hu internetes szakportálon a legtöbben eddig a K&H-hoz, az Uniqához és a Köbéhez szerzõdtek, ám a felmondásokat is figyelembe véve az állományát leginkább az Uniqa, a Genertel és a Wabard tudta növelni az elsõ két hét során.

A kotelezo.hu tapasztalatai szerint hiába hozzák elõre az évközi évfordulós autósok a kötéseiket, átlagosan 36 százalékkal fizetnek többet, mint azok a társaik, akiknek az idei kötelezõje december 31-én jár le. Ennek oka egyértelmûen az, hogy a kampányban az utóbbiakért folyik élesebb küzdelem, ami plusz kedvezmények bevetésével is jár.

Miközben az új ügyfelek szerzésében a K&H az idei évben is az élen jár, tavalyi rekordszámú ügyfelei közül is sokan mondják fel szerzõdéseiket, így az összes váltó között egyenlege negatív (-5%). Nem így az Uniqa, aki alacsony tavalyi bázisról indulva idén a felmondások ellenére is a váltók 12 százalékával növeli ügyfélállományát. Rajta kívül a Genertel (+8,4%) és a Wabard (+7,2%) tudta növelni nettó ügyfélszerzését, miközben a tavaly nagyon vonzó árakkal operáló Allianztól válik meg az idén a legtöbb biztosítót váltó autós (-17%).


„Minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a biztosítók ismét visszatértek a kettõs díjtarifa alkalmazásához – figyelmeztet Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetõje. – A többség ismét kedvezõbb díjakat kínál az új ügyfeleinek, mint a meglévõeknek. Ennek fényében nem meglepõ, hogy míg tavaly csak minden negyedik váltó autós kötötte újra biztosítását a meglévõ biztosítójánál, az idén ez az arány ismét 37 százalék fölé nõtt. Érdemes tehát nem csupán a biztosítók által küldött díjértesítõre hagyatkozni, hanem kikalkulálni az adott biztosítónak az új ügyfelek számára kínált ajánlatát is.”