Riasztások, iskolabezárások Írországban és Nagy-Britanniában az Ophelia hurrikán érkezése elõtt
2017.10.16
Idõjárási riasztásokat adtak ki az írországi és a brit meteorológiai szolgálatok az Ophelia hurrikán hétfõ délutánra várt érkezése elõtt. A hurrikán a szakértõk szerint viharrá szelídül, mire a Brit-szigetek fölé ér, de így is orkánerejû szélre és özönvízszerû esõzésekre kell számítani az érintett térségekben. (MTI)

A hétfõ hajnali legfrissebb elõrejelzés szerint a vihar elõször Írország déli partjait éri el, majd áthalad Észak-Írország és Skócia felett, és kedd hajnalban hagyja el Nagy-Britanniát északkelet felé. Leo Varadkar ír miniszterelnök vasárnap esti Twitter-üzenetében bejelentette, hogy hétfõre a legmagasabb szintû, vörös riasztást adták ki az egész országra, és az összes írországi iskola zárva lesz.

Varadkar tájékoztatása szerint Wexford, Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick és Waterford megyékbe elõre kivezényelték az ír hadsereg egységeit segítségnyújtás céljából. A londoni védelmi minisztérium közölte, hogy a brit hadsereg három zászlóalját készenlétbe helyezték, arra az esetre, ha a közeledõ ítéletidõ bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelõre nem érkezett konkrét segítségkérés.
Az Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia északi térségei felé, jelenleg 140 kilométer/óra sebességû széllökésekkel.

A brit meteorológia elõrejelzése szerint a vihar az óceán hûvösebb vizei fölött, majd a szárazföld fölé érve gyengül, de Írország déli partvidékén még elõfordulhatnak óránkénti 130 kilométeres sebességû széllökések, és helyenként rövid idõ alatt 50 milliméternyi esõ is hullhat. Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyûjtések kezdete óta valaha is kialakult. Rendkívül erõteljes déli légáramlása az orkánnal és az esõzésekkel együtt trópusi levegõt is hoz: hétfõn Nagy-Britannia egyes térségeiben 22-23 fokos meleg is lehet a meteorológusok várakozása szerint. Az átlagos októberi hõmérsékleti maximum 15 fok.

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezer elsodort háztetõt, több tízezer összetört jármûvet hagyott maga után. A harminc évvel ezelõtti idõjárási katasztrófa, amelyhez mérhetõ 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát, egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelõtt sûrû erdõségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar útját.