Jelentett az osztrák biztosító óriás: töretlen a növekedés
2011.11.16
Az Union Biztosító anyacége, a Vienna Insurance Group az idei harmadik negyedévben is 4 százalékkal, 6,8 milliárd euróra növelte díjbevételét. A VIG fõbb piacainak életbiztosítási szegmensét töretlenül növekedõ trend jellemzi – derül ki a csoport negyedéves gyorsjelentésébõl.

A VIG fõbb piacainak életbiztosítási szegmensét töretlenül növekedõ trend jellemzi, de erõs növekedés tapasztalható a vagyonbiztosítási szegmensben is. A csoport adózás elõtt profitja közel 10 százalékkal, 414,1 millió euróra emelkedett.

„A Vienna Insurance Group a nehéz gazdasági környezetben is folytatja töretlen fejlõdését. Ezt a tényt támasztja alá a Standard&Poor’s A+ minõsítése is, amely stabil kilátásra utal. Már megtettük a következõ szükséges lépéseket ahhoz, hogy továbbra is ezen az úton tudjunk haladni – közölte Günter Geyer, a VIG vezérigazgatója.

A csoport összesített kárhányada a viszontbiztosítások után (a befektetésekbõl származó jövedelmek figyelmen kívül hagyásával) 97,2%-ra csökkent, az elõzõ év hasonló idõszakában mért 98,2%-ról. A csoport befektetései 370 millió euróra híztak, beleértve a likvid eszközöket is összesen 29 milliárd eurót tettek ki szeptember végén. A pénzügyi eredmény 798,6 millió euró volt, amely tükrözi a görög államkötvények értékének 60%-os leírását, valamint az olasz államkötvények 10%-os leírását is.

A vagyon- és balesetbiztosítási szegmens díjbevétele elérte a 3,6 milliárd eurót, amely 7,5%-os növekedésnek felel meg. Az életbiztosítások díjbevétele eközben 0,4 százalékkal, 2,9 milliárd euróra csökkent, a rendszeres díjbevételek esetében 4,2%-os, míg az egyszeri díjas életbiztosítások esetében 6,1%-os csökkenést volt megfigyelhetõ, ami elsõsorban a megváltozott osztrák jogszabályi környezetnek volt betudható.

Az egészségbiztosítási szegmens díjbevétele 269,9 millió euró volt, amely 9,8%-os emelkedést jelent, köszönhetõen a grúz vállalati csoport konszolidációjának.

A Magyarországgal, Albániával, Bulgáriával, Németországgal, Észtországgal, Horvátországgal, Lettországgal, Liechtensteinnel, Litvániával, Macedóniával, Szerbiával, Törökországgal, Ukrajnával és Grúziával egy szegmenst alkotó régióban a csoport vállalatai 634,2 millió euró díjbevételt értek el. Ezen belül a nem-életbiztosítási szegmens igen jelentõs mértékben, közel 15%-kal, 396,8 millió euróra hízott. Eközben az életbiztosítási szegmensben díjbevétel csökkenést regisztráltak.