Tusk szerint még visszafordítható a Brexit
2017.10.27
Donald Tusk, az Európai Unió elnöke szerint egyáltalán nem biztos még az Egyesült Királyság kiválása. Nem csak az egy helyben toporgó tárgyalások, hanem a brit kormányon belüli folyamatos pártszakadások is erre utalnak.

16 hónap telt el a Brexit szavazás sokkja óta, de lényegében továbbra sem lehet semmi biztosat tudni arról, milyen feltételek mentén történhetne meg a kiválás. Tusk szerint egyértelmûen az Egyesült Királyság térfelén pattog a labda, az Unió világosan vázolta a számára elfogadható forgatókönyveket, melyek között még akár a 2019 márciusában esedékes kiválástól való elállás is megtalálható. "Gyakorlatilag teljesen Londonon áll, hogy mi lesz ennek a vége - jó megoldás, rossz megoldás vagy a Brexittõl való elállás." - mondta az elnök kedden az Európai Parlamenthez intézett beszédében.

Jelenleg az Unióban szinte teljes konszenzus uralkodik arról, hogy a Brexit kolosszális hiba az Egyesült Királyság részérõl, ami elképesztõ problémákat generál az EU többi országára, és amit jó eséllyel a britek maguk is visszacsinálnának, ha meglenne az ehhez szükséges politikai bátorság. Ezt azonban továbbra sem vállalta fel érdemi politikai erõ a szigetországban annak ellenére, hogy már az éppen kormányzó Konzervatív párton belül sem uralkodik egységesen a kilépéspárti nézet, sõt egyre inkább kisebbségbe kerülnek az EU-ellenes hangok.

Tény azonban, hogy roppant lassan haladnak a tárgyalások, de az illetékesek szerint ez legkevésbé sem Brüsszel együttmûködési készségének tudható be, annál is inkább, mivel az Uniónak is alapvetõ érdeke, hogy az esetleges kilépés érdemi kompromisszummal záruljon. Ameddig azonban az egyes részleteket érintõen sincs megállapodás, az mostani tagság elõnyeit részben kiváltó államközi szerzõdések tárgyalása sem kezdõdhet el, egyre katasztrofálisabb jövõképet festve az Egyesült Királyság elé.