Pusztított a vihar a régióban
2017.10.30
Országszerte komoly károkat okozott a viharos szél, voltak személyi sérüléssel járó esetek is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje hétfõ reggel az MTI-vel. Németországban és Csehországban is súlyos károkról érkeznek beszámolók, eddig legkevesebb háromra tehetõ a halálos áldozatok száma, magyar áldozatról egyelõre még nem tudni.

Hajdu Márton elmondta: többségében leszakadt faágak, kidõlt fák okoztak gondot. Két esetben gépjármûre dõlt fa okozott sérülést az autóban ülõknek. A katasztrófavédelemhez több mint 140 épületkárt jelentettek be, jellemzõen a tetõszerkezetek rongálódtak meg. Ezen felül sok helyen áramkimaradást is okozott a vihar.

A viharos széllel összefüggésben hétfõ reggelig országszerte több mint 3700 riasztása volt a katasztrófavédelemnek. A legtöbb hívás Somogy, Fejér, Bács-Kiskun valamint Pest megyében, Budapesten volt - fejtette ki az OKF szóvivõje. Hajdu Márton elmondta: többségében már sikerült felszámolni a vihar okozta károkat, de a fõvárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében jelenleg is dolgoznak a tûzoltók.

Az OKF szóvivõje külön megköszönte a lakosság segítségét is, ugyanis - mint elmondta - sokan voltak akik bejelentették a kárt, de miután sikerült maguknak megoldani a problémát, szóltak, hogy már nincs szükség a tûzoltók segítségére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõ hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: ismét több alkalommal lehetnek 60-75 kilométer/órás széllökések: kezdetben délelõtt a Dunántúl északi részen, északon, illetve esetleg Jász-Nagykun megye térségében majd a déli, délutáni órákban gyakrabban inkább Pest megye térségében.

Rengeteg településen nincs még áram

Továbbra sem állt helyre mindenhol az áramszolgáltatás, A police.hu-n olvasható közlemény szerint Bács-Kiskun megyében Kunszentmiklós több pontján áramszünet van. Csongrád megyében Ásotthalom, Bordány, Eperjes, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Szentes, Üllés és Zsombó településeken, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szirmabesenyõn, Arlón, Járdánházán és Borsodnádasdon nincs áram. Pest megyében Albertirsán, Cegléden, Csemõn, Monoron, Nyáregyházán, Táborfalván, Törtelen, Újlengyelben, Újszilváson részleges áramkimaradás van. Veszprém megyében Farkagyepû településen nincs áram.
Fejér megyében Sárkeresztúron, Sárszentágotán, Tabajdon és Alcsúton nincs áram, míg Felcsúton részlegesen áramszünet van. Szolnok megyében Mezõhék és Mesterszállás településeken nincs áram. Tiszakürtön, Öcsödön, Tiszafüreden, Tiszaszõlõsön, Tiszaszentimrén, Tiszaõrsön, Karcagon, Kunhegyesen, Kenderesen, Tiszajenõn, Kõtelken, Besenyszögön, Mezõtúron, Túrkevén, valamint a Jászságban Jászberényhez tartozó 20 településen részleges áramkimaradások vannak. Tolna megyében Szekszárdon, Pörböly, Bogyiszló, Madocsa, Bölcske, Dunaföldvár, Szakály, Diósberény, Gyönk, Hõgyész településeken részlegesen nincs áram.

A közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bûncselekmények megelõzése miatt a rendõrök az áramszolgáltatás visszaállításáig jelen lesznek az érintett településeken.

Többszáz riasztás Budapesten

Kolozsi Péter, a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivõje közlése szerint szinte percenként érkeztek a bejelentések arról, hogy a szél, illetve kidõlt fák épületekben, infrastruktúrában okoztak kárt. A XX. kerületi Kölcsey utcában villanyvezetékre dõlt egy fa, itt a tûzoltók létrás tûzoltóautóval és láncfûrésszel távolították el a fát.

A XIX. kerületi Szövetség utcában egy öles fa a vasúti sínekre dõlt. Szintén a vasúti sínre dõlt egy fa a X. kerületi Keresztúri úton, az akadályt tûzoltó daruval távolították el. A X. kerületben a Gyakorló utcában is gondot okozott a vihar: egy társasház tetejét rongálta meg a szél.

A VIII. kerületben egy bevásárlóközpont tetõszerkezetét rongálta meg a szél, a veszélyes helyzetet alpintechnika segítségével szüntették meg - mondta Kolozsi Péter. A helyettes szóvivõ kiemelte, hogy a hivatásos tûzoltók munkáját önkéntes tûzoltó egyesületek és a Budapest Mentõszervezet tagszervezetei is segítik.

180 kilométeres szél Csehországban

Cseh- és Németországban is komoly károkat okozott a viharos szél. Elõbbiben a helyenként óránkénti több mint 120-140 kilométer sebességû szélvihar következtében ketten meghaltak, a vihar által kitépett fák dõltek rájuk, és mintegy harminc személy sérüléseket szenvedett. Országszerte komoly anyagi károk is keletkeztek, a nagy erejû szélvihar számos háztetõt rongált meg, középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A nyugat-csehországi Most városában összedõlt egy fatemplom, Prágában a történelmi Kiállítási Palota tetejének egy részét tépte le a szél, míg Brünnben egy nagyobb üzletközpontban keletkeztek hasonló károk.

Az ország hét régiójában továbbra is energetikai vészhelyzet van. A Cseh Energetikai Mûvek (CEZ) közlése szerint vasárnap összesen mintegy félmillió háztartás volt néhány órára áram nélkül, de a problémák többségét hétfõ reggelre sikerült eltávolítani. A több mint 120 ezer áram nélküli háztartásnak legkésõbb hétfõ estére, kedd reggelre ígért újra áramot a CEZ. Súlyos probléma, hogy a magasfeszültségû vezetékek is mintegy 300 helyen vannak rongálódtak meg vagy szakadtak el. A Cseh Meteorológiai Intézet szerint a legnagyobb erejû szélvihart - 180 km/h - az Óriás-hegység legmagasabb csúcsán, a Snezkán mérték vasárnap reggel.

Vihardagály Németországban

Az óránkénti 100-110 kilométeres sebességû széllökésekkel érkezett vihar kicsavart fákat, megrongált villamos felsõvezetékeket és épületek tetõszerkezetét. A legnagyobb fennakadásokat Hamburgban okozta, ahol vihardagály is keletkezett, az erõs északnyugati szél a tenger vizét az Elba folyó torkolatába terelte, így a kikötõ és a belváros alacsonyabban fekvõ folyóparti térségének egyes részei néhány órára víz alá kerültek.

A vihardagály sok más vidéken is áradásokat okozott, Wilhelmshafen közelében az ár elragadott egy 63 éves férfit, holttestét a víz levonulása után találták meg. A vágányokra dõlt fák és a megrongálódott vezetékek miatt csaknem teljesen megbénult a vasúti közlekedés Hamburgban. Nem közlekednek egyebek között a várost Berlinnel, Kiellel és Hannoverrel összekötõ járatok, és mások mellett Braunschweig, Göttingen és Wolfsburg is elérhetetlen vonattal.

Hamburgban és Berlinben alig néhány óra alatt több száz helyszínre riasztották a tûzoltókat az utakra, épületekre, kertekre, parkokra dõlt fák, megrongálódott tetõk és összedõlt állványzatok miatt. Hamburgban vasárnap délig 500-nál is több, Berlinben bõ 200 bevetésük volt a tûzoltóknak. Mindkét városban úgynevezett rendkívüli helyzetet hirdettek a hatóságok, ami azt jelenti, hogy a tûzoltók és a katasztrófavédelem a túlterheltség miatt rangsorolja a riasztásokat és csak a súlyos esetekben vonul ki a helyszínre.

Berlinben a városi gyorsvasút (S-Bahn) és a metró hálózatában is akadozik a közlekedés. A német fõváros vezetése figyelmeztetést adott ki, amely szerint el kell kerülni a parkokat és az erdõs területeket, mert a kidõlõ fák és leszakadó ágak életveszélyt okozhatnak. Berlin Schöneberg nevû kerületében összedõlt egy lakóház felújítási munkáihoz használt homlokzati állványzat, a balesetben súlyosan megsérült egy járókelõ. Meckelnburg-Elõ-Pomeránia és Schléeswig-Holstein tartományban közúti baleseteket okozott a vihar, három ember megsérült.

Idén ez a harmadik nagyobb õszi vihar Németország északi és középsõ részén. A legnagyobb károkat a Xavier okozta, amely október elején söpört végig a régióban, és hét halálos áldozatot követelt. A Herwart várhatóan kisebb pusztítást végez majd, fõleg azért, mert a legtöbb levél már lehullt a fákról, így a szél kisebb felületbe tud belekapaszkodni.