KSH: 23,8 százalékkal emelkedett az építõipari termelés szeptemberben
2017.11.13
Az építõipari termelés volumene 23,8 százalékkal meghaladta szeptemberben az egy évvel korábbi, alacsony bázist, mindkét építményfõcsoport termelése nõtt, az épületek építéséé 22,9, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfõn. (MTI)

Az épületek építésének növekedése szeptemberben is elsõsorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés - az alacsony bázis mellett - út-, vasút- és közmûépítési munkák miatt bõvült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján szeptemberben az építõipar termelése 3,8 százalékkal csökkent az elõzõ hónaphoz mérten.

Az építõipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 46,8, az egyéb építményeké 19,1, a speciális szaképítésé 14,3 százalékkal nõtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. A megkötött új szerzõdések volumene az elõzõ évihez képest 130,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdéseké 46,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 211,7 százalékkal. Az épületek közül elsõsorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerzõdéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés közlekedésfejlesztésre, illetve közmûépítésekre kötött szerzõdések eredménye.

Az építõipari vállalkozások hó végi szerzõdésállományának volumene szeptember végén 119,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerzõdések volumene 33,6, az egyéb építményeké 177,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelõtt.
Az év elsõ kilenc hónapjában az építõipari termelés volumene 27,0 százalékkal bõvült az elõzõ év azonos idõszakához képest. A harmadik negyedévben az építõipar termelõi árai 5,6 százalékkal emelkedtek az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Az építõipar ágazatain belül az épületek építésében 9,3, az egyéb építmények építésében 3,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 5,8 százalékkal nõttek az árak az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

Az elõzõ negyedévinél az építõipar árai 1,6 százalékkal magasabbak voltak. Az év elsõ három negyedévében az árak 4,7 százalékkal emelkedtek az elõzõ év azonos idõszakához mérten.