Tbsz, nyesz: idén sincs komoly érdeklõdés irántuk
2011.11.18
Egyelõre nem tapasztalható komoly aktivitás sem a tartós befektetési számláknál, sem a nyugdíj-elõtakarékossági számláknál – írja a Napi.hu. A befizetések növekvõ üteme szinte minden banknál fékezõdött, ráadásul az év végi számlanyitásokat a végtörlesztés is befolyásolja.

A K&H-nál a befektetési aktivitásban nem volt változás az elõzõ évekhez képest: az év elsõ kilenc hónapjában a tbsz-számlanyitók száma meghaladta a 7700-at, így a teljes ügyfélszám megközelíti a 21 ezer fõt. A nyesz-számlák esetén a bank ugyanezen idõszak alatt 5500 új szerzõdést regisztrált, amivel az állomány megközelíti a 25 ezer fõt.

A befizetett volumenek csökkenését érzékelik ugyanakkor az UniCreditnél, ami a tbsz betéti számlák esetében volt tapasztalható jelentõsebb mértékben, mivel az elhúzódó gazdasági bizonytalanság a hosszú távú megtakarítások esetében is érezteti hatását. A nyesz-számlák sajátossága, hogy az ügyfelek jelentõs része az év utolsó hónapjában fizeti be a nyugdíj-elõtakarékosságra szánt megtakarításait az adóoptimalizáció szempontjait is figyelembe véve - fogalmazott az UniCredit.

Ugyancsak csökkenést érzékel a CIB, mind a tbsz, mind a nyesz-számlák esetén, míg a Raiffeisennél az év során jelentõsen növekedett a tbsz-állomány, s az év végén, a gyûjtõidõszak végéhez közeledve még további fokozott aktivitásra számítanak. Az MKB esetében a tbsz-nél az elsõ tíz hónapban 30 százalékos, a nyesznél viszont csak nyolc százalékos volt a bõvülés a tavaly év végi adatokhoz képest.

Az év vége elõtt komoly kérdés, hogy az eredetileg e konstrukciókba szánt pénzek mekkora arányban fordítódnak majd végtörlesztésre. Az UniCreditnél a nyesz esetében jelentõs visszaesésre nem számítanak, a tartós befektetési számláknál azonban várható, hogy a devizahitellel és megtakarítással egyaránt rendelkezõ ügyfelek egy része inkább a végtörlesztésre fogja fordítani a pénzét, mint megtakarításai növelésére.