Fordulóponthoz érkeztek a lakáscélú hitelek
2017.11.24
A bankok a hitelfelvevõkért vívott versenyben sorra jönnek ki újabb és újabb ajánlatokkal, ennek eredményeként ma már ott tart a piac, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt: vannak olyan személyi kölcsönök, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) bõven 8-10 százalék alatt marad, sõt, akár a jelzálog alapú lakáshitelekkel is felveszik a versenyt - áll az ingatlan.com elemzésében.

Még tovább eshetnek a hitelkamatok

“Az egyre kedvezõbb feltételekkel igényelhetõ személyi kölcsönök elõnyeit a lakástulajdonosok is kihasználják. Ezeket elsõsorban felújítás vagy korszerûsítés céljából igénylik a tulajdonosok, de lakásvásárlás esetén a vételár vagy a fizetendõ illeték egy részét, valamint az új bútorok, berendezések költségeit is tudják belõle finanszírozni.” - mondta Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetõje.
A banki ajánlatok közül az egyik legkedvezõbb személyi kölcsön hitelkamata - a feltételek teljesítése esetén - 6,45 százalék, a thm-je pedig 7,18 százalék. Ez a személyi kölcsönök szeptemberi 14,85 százalékos - jegybank által nyilvántartott átlagos hitelköltségmutatójának kevesebb mint a fele. Ráadásul vannak a piacon ennél magasabb 7,5-8 százalékos thm-mel kínált lakáshitelek is. Ezt az ingatlan.com nevével fémjelzett személyi kölcsön ajánlatot a Sberbank kínálja, amivel kapcsolatban Kalmár Zoltán elmondta: „Mivel a bankok között egyre élesebb a verseny, ezért egy-egy igen kedvezõ ajánlat miatt még tovább eshetnek a hitelkamatok a többi bank kínálatában is.” Az egyre kedvezõbb ajánlatok nyertesei így azok az igénylõk lehetnek, akik ugyanezeket a kölcsönöket néhány éve még 20-30-40 százalékos kamatszint mellett vehették volna fel.

Egyszerûbb a felvétel

Ha például egy 3 millió forintos kölcsönrõl és 5 éves futamidõrõl van szó, akkor a legalacsonyabb 7,18 százalékos thm-nél a havi törlesztés alig 59 596 forint lehet. Az összeg minden hónapban fix, tehát ugyanakkora marad a futamidõ végéig. A személyi kölcsönök elõnye a lakáshitelekhez képest, hogy egyszerûbben igényelhetõek. Lényegében minimális az adminisztráció és pár napon belül megkapja az összeget az igénylõ. Ezzel szemben azoknál a jelzálogalapú hiteleknél, ahol a lakásunk jelenti a fedezetet, sok adminisztrációra, közjegyzõre, ingatlan-értékbecslésre is szükség van, emiatt több idõ kell a hitel folyósításához, amelynek ráadásul magasabbak lehetnek a költségei. Magasabb hitelösszeg esetén természetesen a jelzálog alapú hitelek a legolcsóbbak, mert ott ezek a járulékos költségek sokkal kisebb részét teszik ki a visszafizetendõ hitelnek.